2021-08-22
週末時段,要去cafe坐吓,嘆吓💕所以去咗呢間藍色雀仔cafe💙 佢有兩層,仲要好近地鐵站出口,幾方便咖。cafe主要以輕食為主,有唔少pastry同咖啡選擇😝 Chicken and Kimchi Salad $78估唔到沙律咁大兜🥗 一個四四方方嘅盒裝住咗一大堆沙律菜、車厘茄、雞胸、泡菜同埋日本甜蛋…份量相當多,如果淨係一個人嚟講應該幾飽㗎😙 沙律菜新鮮,冇因為擺耐咗而變黃,另外落咗黑椒橄欖油撈,好夠味。而且每一條沙律菜大細恰到好處,一口一啖,唔會話太大好難咬 。雞胸就有陣烤香嘅味道,但仍然保持到軟嫩感覺,無乾晒,沙律撈埋泡菜食就更開胃。整體而言,沙律大兜,啲菜亦新鮮,健康之選😍Spinach Cheese Lattice $37呢個菠菜都幾大個,佢既酥皮都比較香脆👍🏻入面既餡豐富得嚟又幾特別,因為佢加左啲Blue Cheese落去,所以會有少少鹹鹹地嘅感覺,同出面既唔同🤤Earl Grey Financier $16呢個蛋糕有淡淡伯爵茶味,望落去都幾靚,因為上面有好多伯爵茶嘅茶葉😍 蛋糕質感就偏硬身,所以食完一舊都會有少少飽肚嘅感覺,邊飲住咖啡就啱晒Chocolate Danis
Chicken and Kimchi Salad $78
Spinach Cheese Lattice $37
Earl Grey Financier $16
Chocolate Danish $22
呢個朱古力牛角酥size唔算太大個🥐,襯親杯coffee 當tea就咁晒。店員會先幫我哋翻熱,牛角酥嘅朱古力份量都唔少,朱古力香味濃🥰,牛角酥texture酥軟。
Canele $16
呢個天使之鈴都幾大粒😚,質感就偏向似蛋糕嗰種鬆軟,無平時嗰啲咁脆身😜
Peanut butter latte $49
叫咗杯花生latte, 因為平時都比較少見到有花生味latte🥜☕️飲落先有浸咖啡香味,隨後就會有淡淡的花生醬味,而大部分花生醬都係沉咗落底,記住要攪勻佢飲。我覺得花生醬鹹香味同咖啡本身有甘苦味都幾夾嘅😝
Chocolate chip frappe $49
另外仲叫咗杯朱古力飲品,係一杯沙冰嚟,都好大杯而且好濃既朱古力味🍫飲落去仲有啲朱古力粒粒,有得飲仲有得咬下,飲落仲唔會好甜👍🏻
Cafe 為寵物友善餐廳