2021-07-11
最中意去中上環唔同cafe chill下,上星期就去咗呢間cafe嘆啡! -虹吸咖啡唔係間間cafe有,當然要試下啦。用上Premium的咖啡豆,而且可跟據個人口味自選咖啡豆,我揀咗尼加拉瓜,豆帶有花香味同peachy D,屬淺烘焙,而且仲會附上小卡列出佢嘅產地同埋豆類資料,非常貼心又專業!坐喺2樓吧枱位仲可以欣賞到整個虹吸過程,係我第一次睇虹吸係點整的,呢個價錢飲到虹吸真心CP值高,而且仲有附上幾舊朱古力,令到整個品嚐咖啡過程咁完滿!▪️蜜糖脆脆伯爵茶鮮奶咖啡好有驚喜!呢杯叫做破曉,口味係咖啡版嘅鴛鴦。伯爵茶味香濃,而且用上原個茶包,同咖啡味都好夾,咖啡味道幾香濃,兩者味道幾balance唔會搶味,值得一試😌蜜糖脆脆都唔會太甜,同咖啡味好夾。-▪️煙三文魚三文治友人點左煙三文魚三文治,份量都幾大份,就算男生都夠食。店員會將個包烘返熱。三文魚好大塊,味道鹹香中等,不多筋又嫩滑,三文治都好外脆內軟!-▪️Smoked Salmon and Asparagus Salad呢個沙律非常大份又CP值高,有兩大片煙三文魚,而且有芝士粉、沙律醬同檸檬汁可以自己加入以調教口味,沙律菜份量又多而且新鮮爽脆,
虹吸咖啡
唔係間間cafe有,當然要試下啦。
▪️蜜糖脆脆伯爵茶鮮奶咖啡
好有驚喜!呢杯叫做破曉,口味係咖啡版嘅鴛鴦。
▪️煙三文魚三文治
友人點左煙三文魚三文治,份量都幾大份,就算男生都夠食。
店員會將個包烘返熱。
呢個沙律非常大份又CP值高,有兩大片煙三文魚,而且有芝士粉、沙律醬同檸檬汁可以自己加入以調教口味,沙律菜份量又多而且新鮮爽脆,仲有我好中意食嘅露筍同流心蛋,用黎當lunch絕對夠飽~
▪️
Cafe一共兩層,用型格藍色為主調,環境夠大又舒服又chill,店內充滿不同打卡位,二樓仲有舒服梳化位同榻榻米位,啱哂唔同style的吃貨!而且仲係Pet Friendly Cafe,一齊同寵物黎chill下都不錯!