2024-04-07 161 瀏覽
同朋友去咗喺上環嘅呢間高級西餐廳🥰 一坐低店員就話我哋準備咗一杯welcome wine🥂8-course opera tasting menu ($1280@)Parker house/whipped brown butter麵包配上自家製黑蒜加白豉油嘅牛油,味道好夾🫶🏻Hamachi/ caviar好華麗嘅盒子入面裝住大阪關西鰤魚刺身, 加上面頭滿滿嘅西班牙魚子醬,配合柚子醋嘅酸甜🥰 Polmard Beef Tartare/ Smoked Pike roe脆桶入邊包住用青檸皮同海鹽去醃過嗰beef tartare, 面頭加上煙燻個梭子魚籽同金蓮葉,一啖食晒落口,口感豐富🫶🏻Jerusalem Artichoke Soup耶路撒冷嘅亞枝竹湯,口感香滑濃郁👍🏻Red Snapper/ Tomato/ Basel紅鯛魚用牛油煎咗個面, 再加上西班牙辣肉腸mix蕃茄嘅清湯, 配上basil 油去做點綴,紅鯛魚結實香滑😍Three Yellow Chicken (+ $380 )雞皮外脆油香十足,而雞肉嫩滑可口,非常推薦俾大家❤️Crab/ risotto用左日本七星米,加上龍蝦鰹魚汁, 煲

麵包配上自家製黑蒜加白豉油嘅牛油,味道好夾🫶🏻

Hamachi/ caviar

Jerusalem Artichoke Soup
耶路撒冷嘅亞枝竹湯,口感香滑濃郁👍🏻

Red Snapper/ Tomato/ Basel

雞皮外脆油香十足,而雞肉嫩滑可口,非常推薦俾大家❤️

Crab/ risotto
用左日本七星米,加上龍蝦鰹魚汁, 煲左全晚,口感比較軟綿綿,再加入咗蟹肉絲😍

Petit four
有四款唔同嘅甜品 , 包括伯爵茶撻、冧酒可麗露、濃縮朱古力曲奇、巴西可可豆朱古力😍 我最鍾意係earl grey tea tart上面係伯爵茶蛋白餅,好香脆, 下面係濃濃嘅伯爵茶 cream