2021-05-19
以前大家想試高質咖啡,可能都需要用一輪功夫搵路,甚或有部分被隱沒於工商大廈內。今日要介紹呢間Bluebird Coffee,就正正位於鬧市中,對正信德中心既咖啡店。位置好方便! 上環站 B 出口,一出轉左會即刻見到燈位,再轉左行1分鐘就到。另一邊側門口設有戶外枱凳,讓有帶寵物嘅主人,都可以用寵物一齊歎杯咖啡或下午茶~今次我都帶左hedgehog foodie出動,刺刺有現身係店內打卡添~ 真係好鍾意D寵物friendly嘅餐廳㗎!個人就鍾意閣樓嘅環境,有Bluebird嘅裝飾,又有D較大嘅枱可以俾4-8個朋友小聚。當然疫情下4人限聚就要分枱同落隔板喇~近期愛上飲咖啡嘅我特登嗌左兩款手沖咖啡,仲可以見到咖啡師即時手沖出來。一款係店主推介嘅 Hand Drip premium COBALT (House Blend),我鍾意飲有nut味嘅咖啡,所以揀左呢隻。入口有少少苦,但咖啡味好濃好香。配上個特色嘅玻璃壺同杯,朋友笑話有D似飲功夫茶😁另外朋友叫左Hand Drip premium ETHIOPIA (Single Origin),我都有試飲,呢款聞落去好香,D香味已經令我好放鬆,飲落口,
另外朋友叫左Hand Drip premium ETHIOPIA (Single Origin),我都有試飲,呢款聞落去好香,D香味已經令我好放鬆,飲落口,有少少果酸同茶香為主,飲完個人好似飲左酒咁high high地好放鬆,唔飲得酒嘅我,平時無機會體驗到飲到少少醉嘅放鬆感,但竟然飲咖啡可以飲到有D醉意,真係第一次,好神奇。最神奇係飲開酒嘅同行朋友仔都有呢個感覺!
不過建議放一陣無咁熱先飲。
鍾意食甜品嘅我,嗌左個甜品set,紅豆蛋糕配牛奶布甸。鍾意食甜品但又怕甜嘅我,覺得呢個甜品嘅味道同甜度好岩我。個抹茶蛋糕唔甜,但抹茶味唔算好濃,要分開一層層先食到紅豆同抹味。抹茶雪糕唔甜😋,但溶得好快,我歎完咖啡已經溶緊。。。😭
個牛奶布甸一定要連紅豆一齊食,因為牛奶個味比較淡,連紅豆食個甜度岩岩好。
因為未食晏嘅我,想食飽嘅話,甜品唔夠喉。我嗌左芝士菠菜酥,香蕉蛋糕同牛油果柚子沙律。蛋糕同沙律就一般,個芝士菠菜酥好脆好香,唔油膩,菠菜同芝士味都好濃,值得一試。