2021-11-10
呢日跟住先生來到中環威靈頓街的一家「廚師發辦」餐廳晚飯,店內以木系作主調,裝潢簡約有格調,主餐牌同樣簡單,只有2款選擇,分別是15 品$798 / 18 品 $998 ,想食得豐富 d,18 品是必然選擇~🔹🔹🔹18品廚師發辦🔹🔹🔹前菜:風干黑毛火腿芒果卷前菜:松前漬希靈魚子前菜:慢煮鮟鱇魚肝前菜方面,外表平平無奇既鮟鱇魚肝真係好肥美,口感幼滑。松前漬希靈魚子就鹹鹹甜甜幾好味。▪️瀨戶內海生蠔賣相好靚,生蠔入口香甜,蠔味濃,配酸汁啫喱同食,開胃又無腥味。▪️厚切拖羅▪️清酒蒸鮑魚▪️煙燻鰆魚再來3 款小品,拖羅夠厚身,鮑魚炆得軟稔富酒香,煙燻鰆魚入口帶燒過既香味。▪️泰式黑松露拖羅呢款拖羅非常肥美嫩滑,滿口魚油,超香呀~▪️香箱蟹蟹膏蟹肉小盒配酥炸小蟹賣相精緻,小盒內裝有鮮蟹膏,蟹肉,蟹籽,一次食到3 種口感,小蟹又酥又脆,是18 款內我最喜歡的菜式。▪️酥炸連鱗金鯛魚在廚師手中,連魚鱗都成了絕品,炸脆了的魚鱗香酥,金鯛鮮甜,外面少見。▪️梭子魚壽司▪️醬油漬赤身壽司▪️喜之次配鮟鱇魚肝蓉壽司▪️火炙吞拿魚壽司▪️赤海膽壽司每款壽司都是精品,魚肉切得特厚,令人覺得值回票價,其中我最喜歡醬油赤身壽司,味道純正,
「廚師發辦」餐廳晚飯,店內以木系作主調,
裝潢簡約有格調,主餐牌同樣簡單,
想食得豐富 d,18 品是必然選擇~
🔹🔹🔹18品廚師發辦🔹🔹🔹
前菜:風干黑毛火腿芒果卷
前菜:松前漬希靈魚子
前菜:慢煮鮟鱇魚肝
前菜方面,外表平平無奇既鮟鱇魚肝真係好肥美,
口感幼滑。松前漬希靈魚子就鹹鹹甜甜幾好味。
▪️瀨戶內海生蠔
賣相好靚,生蠔入口香甜,蠔味濃,
配酸汁啫喱同食,開胃又無腥味。
▪️厚切拖羅
▪️清酒蒸鮑魚
▪️煙燻鰆魚
再來3 款小品,拖羅夠厚身,鮑魚炆得軟稔
富酒香,煙燻鰆魚入口帶燒過既香味。
▪️泰式黑松露拖羅
呢款拖羅非常肥美嫩滑,
滿口魚油,超香呀~
▪️香箱蟹蟹膏蟹肉小盒配酥炸小蟹賣相精緻,
小盒內裝有鮮蟹膏,蟹肉,蟹籽,一次食到
3 種口感,小蟹又酥又脆,是18 款內我最喜歡的菜式。
▪️酥炸連鱗金鯛魚
在廚師手中,連魚鱗都成了絕品,
炸脆了的魚鱗香酥,金鯛鮮甜,外面少見。
▪️梭子魚壽司
▪️醬油漬赤身壽司
▪️喜之次配鮟鱇魚肝蓉壽司
▪️火炙吞拿魚壽司
▪️赤海膽壽司
每款壽司都是精品,魚肉切得特厚,令人覺得值回票價,其中我最喜歡醬油赤身壽司,味道純正,鮮而唔會過咸,赤海膽甘甜又鮮味,而喜之次配鮟鱇魚肝蓉壽司,真係好出色,燒過既喜之次入口超香,魚肝,魚肉同時在嘴巴內融化,好正!!
▪️明太子櫻花蝦意粉
讓人意想不到的一道菜式,
日明太子忌廉的味道突出。
▪️炸無花果天婦羅
第一次食炸無花果,香甜薄脆
▪️吞拿魚配油甘魚手卷
▪️鮮魚湯