2023-01-07 899 瀏覽
蘇杭街距離中環這個人口密集嘅地方雖然唔係好遠,但係彷彿兩個完全唔同嘅地方,每次由中環來到蘇杭街這邊食飯,都好懷疑自己係咪去錯左地方,因為明明相距唔遠,但係同中環嘅吵鬧相比,這邊實在太過寧靜,很適合搵一間cafe靜靜地咁坐喺度飲杯咖啡,比自己放鬆心情而今日試嘅這一間cafe就完全可以比我放鬆心情之剩,仲有美食可以品嚐澳洲穀飼牛面頰肉意大利飯 $138 +菠菜 $15因為比較肚餓沒有選擇Tea set,而是選擇了正餐,以為cafe正餐也不會太大份量,所以有再加了一份菠菜,但一上枱時有少少後悔了,因為份量真係好大,不要以為單睇圖片咁樣,牛面頰肉嘅份量真係超級足,有四片之剩,仲要每片都有一定嘅厚度同超級大塊;但就算係咁厚,都係煮到超級淋身,一放入口彷彿同和牛一樣,入口即化。火箭菜唔係我鍾意食嘅,但係配上用牛湯整成嘅意大利飯一齊食,反而又不錯。因為單純食意大利飯食多少少會因為濃郁嘅味道覺得過分重味,但每啖之中配上火箭菜,反而讓意大利飯掩蓋了少許火箭菜嘅苦味,同時減低意大利飯嘅油膩感。除此之外,菠菜就算係額外點的,但份量一樣很足夠,絕對唔係俾少少你就算,而且食得到係即刻煮,而唔係一開始就煮好。黑松

澳洲穀飼牛面頰肉意大利飯 $138 +菠菜 $15

黑松露炒蛋牛角包 $78(包一杯野飲)

同行人士因為唔係太肚餓,所以決定叫Tea set食就算,不過就算係Tea set佢嘅份量都明顯唔馬虎,就算一個女仔食完都會覺得飽肚。依個Tea set好明顯黑松露炒蛋先係主角,所以第一啖就試佢先,好明顯嘅黑松露味,唔會好似有啲餐廳咁樣,淨係聞到黑松露味,但食落口一啲黑松露味都冇,同埋炒蛋炒到啱啱好,唔會太過老,食落去仲係滑,另外沙律都明顯唔係隨便俾啲菜你就算,真係新鮮,同埋個汁都好夾,不過相反之下牛角包就冇咩特別,不過不失咁。

不過佢杯蜜桃冰紅茶(唔記得咗影相)又係一個不可以以貌取人嘅例子,看似一杯平平無奇嘅冰紅茶,裏面竟然加了果肉,就算只不過係罐頭果肉,但即刻成件事升華咗唔同晒🙈🙈味唔係話好甜,而一個Tea set唔使加錢嚟講,其實都幾抵飲

椰子雪糕與窩夫 $78(包一杯野飲)

原本一個飯一個Tea set已經夠飽肚,但係對於女生來說,甜品是再飽都可以用另一個胃食嘅時候,我們毫不猶豫點多了一個Tea set。看到滿滿朱古力醬淋在窩夫上,我相信沒有一個女生能抵擋佢嘅引誘,切開一塊窩夫配上椰子雪糕和少許朱古力醬,為這一餐畫上完美嘅句號。不過窩夫味道唔算好特別,不過不失咁,但係椰子雪糕幾好食,唔會喺個種好假嘅椰子味

以上均是我個人觀感,感謝