2013-09-16 12 瀏覽
七月時,收到食店的試食邀請,因為個人有啲事未回覆,直至上星期答應了。我得兩個人去,唔試得幾多款,咪想問問食友有咩精選,之後佢話睇到其他試食朋友的負評,所以唔係好敢去,叫我睇睇,睇完心真係有啲驚驚(•́દ•̩ )..anyway..既然答應了,又唔係好遠,咪去試吓囉。。對於路盲又唔識睇地圖既我好彩帶枝可靠盲公竹Ü,上環落車後,行不到五分鐘就到!店外看,有點像商廈下的小cafe,加上手寫黑板menu,幾 human touch.入到去,店員懇勤的招呼,我們坐下,看看menu就點左本來都想點的沙嗲牛肉公仔麵漢堡同Lounge signature cuppaccino .包先來到是和薯條一起,薯條係鮮炸的,香脆,硬身,加上煙肉碎,無只有食薯條嘅單調感。好!開動了!٩(๑^ω^๑)۶講緊個漢堡吖!但係咁大個包同咁厚,裏面又係麵同太陽蛋,點食好呢。。。又唔係好想問,我地就決定响中間切一刀之後用紙巾包住食。無誇張,食第一啖已想俾個讚佢!初初以為啲面無左啲湯會淡啲,但食落就無呢種感覺之餘,仲沙嗲味濃而不會過咸,流心的太陽蛋放在漢堡包上,其實很配啊,唔會好dry咁,仲有可以將一個“早餐B”一次過食~^O^~
包先來到是和薯條一起,薯條係鮮炸的,香脆,硬身,加上煙肉碎,無只有食薯條嘅單調感。好!開動了!٩(๑^ω^๑)۶講緊個漢堡吖!但係咁大個包同咁厚,裏面又係麵同太陽蛋,點食好呢。。。又唔係好想問,我地就決定响中間切一刀之後用紙巾包住食。無誇張,食第一啖已想俾個讚佢!初初以為啲面無左啲湯會淡啲,但食落就無呢種感覺之餘,仲沙嗲味濃而不會過咸,流心的太陽蛋放在漢堡包上,其實很配啊,唔會好dry咁,仲有可以將一個“早餐B”一次過食~^O^~呢個漢堡第二個讚响呢個物價同租金同樣高脹嘅時侯,在上環區加上店鋪有少少裝修同坐得舒服,呢個大件頭的漢堡連薯條都係45蚊,價錢相當便宜!
而杯cuppaccino係Lounge signature的,我問店主點解係signature,佢話因為加左糖漿,我追問係咩糖漿,佢話係焦糖味。。。不過唔係好明點解佢係signature嘅。。anyway,味道,濃度同温度都ok,但奶泡略嫌唔夠fluffy同細滑。。.
食左啲咸食後,就開始試食甜品,首先我choose左抹茶心太軟,而店員推介左Baileys心太軟同法式焦糖燉蛋.
燉蛋質地軟滑,蛋味濃同佢地用左雲呢拿籽做,好香!而個焦糖面較薄身,甜品師傅話比較多人喜歡薄比較脆,所以佢地咁做。(其實我覺得可以厚返啲啲),不過整體都好的。(>^ω^<)
兩款心太軟。。。自從自己識得整朱古力心太軟之後,我响出面都絕少點。。不過呢兩款都係我喜歡的味道,真係唔能夠唔點。。先講
茶味嗰個先,要我俾分呢個,我會俾9out of 10!!首先食得出佢係用左靚搽茶粉同落得幾重手,我十分受落,但朋友覺得濃到苦。抹茶微甘,流心流得啱啱好而個外層焗得又好,有微微的焦面,恰到好處,配上不太甜的雲呢拿雪糕同有點咬口嘅紅豆,好好味!
最後係baileys味!呢個個味做得好好!保留到baileys味,因為平時無論食baileys gelato/ice cream/dessert,啲 baileys味都像流失左咁,得個甜字。除左保留到baileys未外,我仲欣賞佢個粟米片嘅配答,之前我覺得甜品上放粟米片有點奇怪,總不會點有呢樣野嘅甜品。但呢次改寫了我的睇法,因為有四個層次/感覺出現了:脆,暖,軟,流。。。呢個心太軟個質地同流心無搽茶的效果咁好,一吉落去,就像未打過嘅cream流出嚟同埋唔流嘅蛋糕部份太濕同淋。。。甜品師父話是故意的,一來個material唔同,二來係唔想焗得太脆,因食客食唔切而淋嘅時候,兩種淋法係唔同的。。,後者無咁好。
最後, 覺得呢間小店幾好,試食的食物整得好之餘,店舖環境幾舒服,店員同店主都nice,值得推介。
2013-09-13
用餐優惠