2010-07-24 311 瀏覽
大吉利事, 係醫院開餐. 是日因為老細入廠, 而來到養和醫院, 處理公事. (我老闆果然是工作狂, 入左廠都要開工, 而且仲要OT至8點)搞好了, 老細想留我係病房食飯, 心想不用了. 耍太極後閃人為妙. 離開Ward之後, 覺得咁難得黎到呢一間貴族醫院. 為何不試試佢既Canteen呢. 結果, 按(車立), 落了四樓開餐.行入Canteen, 簡簡單單, 看得出不是外判給外面catering service的一般政府機構canteen. 落了order, 店員說要等10-15分鐘. 聽聽廚房的爐頭聲, 原來所有東西都是即叫即做, 不同其他公立醫院的外判Canteen般, 快餐到唔怏餐.選擇呢, 中西式樣樣齊, 雖是配上茶餐廳的menu, 但出來的東西, 就比起好多茶餐廳優勝, 始終這兒的顧客, 達官貴人比平民百姓多. 既然要遷就上等人, 食物質素理應比較好, 成正比, 價錢, 當然也是上等人既價錢.我選擇了中式, 因為怕西式焗飯要等太耐. 鑊氣炒料撈飯應該會快靚正. 不過我點既中式牛柳飯也要等上10分鐘才聽到叫 number. 整潔的器皿, 整齊的食物, 雖只是一間簡單飯堂, 但出
, 入左廠都要開工, 而且仲要OT至8點

我選擇了中式, 因為怕西式焗飯要等太耐. 鑊氣炒料撈飯應該會快靚正. 不過我點既中式牛柳飯也要等上10分鐘才聽到叫 number. 整潔的器皿, 整齊的食物, 雖只是一間簡單飯堂, 但出品絕對是條條有理.

中式牛柳, 汁的甜酸味完全適中, 味道, 當然是比較上乘啦. 牛柳, 又腍, 肉質陪滑, 完全食唔到有根. 絲毫韌既感覺都沒有. 而且是即製剛炒好的, 熱辣辣, 更添美味.

食飯時. 留意到這兒有不少人來買take away, 相信這些來買外賣的顧客, 並非探病者, 他們的服裝是拖鞋短褲, 應該是回到家不想煮飯食的跑馬地居民居多.

看一看單據, 的確是貴, 真的是上等人既價錢. 不過, 食物質素與價錢成正比, 也是值得開心的.
Canteen內觀
果然是上等人價錢