2017-06-24
我之前去完星加玻食完榴蓮一直都想食返上等榴蓮,有朋友介紹呢間榴蓮王話好正,咁梗係要去試!鋪位雖然唔算大,但係都會有檯坐係到慢慢享受,老闆好好人,會介紹有咩正野食,又recommend應該食咩先會比較好,服務態度相當好!紅毛榴蓮特飲 ($22)紅毛榴蓮本身係酸既,唔會好似榴蓮咁既味,仲有抗癌作用,好有益,但係香港好似無餐廳有呢種飲品,係呢到見到有真係好獨特,所以梗係要試試!個特飲飲起黎居然無我想像中酸,仲會帶甜,好正好解渴好啱夏天飲!啲果肉都好多,咬咬下好有口感,係必試!貓山王榴蓮披薩 ($58)乜貓山王都可以配pizza?咁特別梗係要親自去試,本身真係好驚會伏黎,有咩可能貓山王加芝士同香草?pizza既料真係好足,啲芝士仲可以拉好長既絲,影相一流!個pizza熱辣辣,個皮係脆既,可能因為貓山王遇熱之後無咁濃味,所以啲芝士同貓山王有莫名既配,係個口到融埋一齊真係好夾,食完陣餘香令我仲想食........ D24榴蓮白雪餅 ($20)見到咁多款味,都係想試下呢到招牌。雖然個樣就普普通通咁,但係食落去勁足料,啲榴蓮係勁多,食一啖係成口都榴蓮!老闆見我想影相,問我洗唔洗幫手剪開會影得靚啲,好細
紅毛榴蓮特飲 ($22)
貓山王榴蓮披薩 ($58)
D24榴蓮白雪餅 ($20)
見到咁多款味,都係想試下呢到招牌。雖然個樣就普普通通咁,但係食落去勁足料,啲榴蓮係勁多,食一啖係成口都榴蓮!老闆見我想影相,問我洗唔洗幫手剪開會影得靚啲,好細心!
個皮食落煙煙韌韌咁,又唔會好似糯米咁,居然完全唔痴口,軟軟地,就問下老闆係咩皮黎,老闆話係由日本米漿做成既,難怪咁特別!個皮都唔會話太厚,好似食皮咁,加埋D24,好豐富!
貓山王榴蓮班戟 ($38)
出面啲甜品鋪有好多都有榴蓮pancake,食完都覺得無咩味,又淡,每次都好失望。見到呢到有,梗係要試下會唔會唔同啲,睇落雖然同出面啲差不多,但係食落真係將其他甜品鋪既榴蓮pancake比下去......
個皮好薄,啲陷一樣都係好多,榴蓮好creamy好滑,但食落唔會好瘺,貓山王果然係榴蓮之王,食落好濃郁,好好味..........
食完今次,好肯定有下次!真係好耐無食啲上等榴蓮,以咁既質素既榴蓮真係算好抵..... 而且老闆又好好人,會慢慢同我解釋啲唔明既野,傾下計咁。
我其實對榴蓮既要求都幾高,都抱幾大期望,所以真係好值得一讚!下次可以再黎試下其他榴蓮食品。