2018-03-06
年頭真係好多節日,新年就梗唔在講,另外就係屋企人同朋友仔都大多係上半年生日,不停食去慶祝都係常事,今夜就係我朋友GIGI生日,食貨是常識吧!而她尤愛中菜,就帶左佢去上等人先去中菜餐廳慶祝去~這餐廳一進入內就是上等的感覺,座位唔多,人客都唔算太多,內裡有不少古董陳設,亦有多幅香港港督禮賓傅的變遷相片,有點像走入了博物館般,但來得這裡就當然唔係睇野喇!食好野先係重點中重點!因為這餐廳的主廚就你以前係港督禮賓傅掌廚,黎得呢度就係想食吓以前港督係係咩好野既!睇左一陣菜牌後我地就叫左幾款正菜生日梗要食豪D,又點少得食返個翅先!我朋友叫既桂花鮑魚炒素翅靚吧!我本人就覺得堅靚仔!未食前已不停影相,細味之下有好清新既桂花香,同時亦夾雜著鮑魚的鮮甜味道,加上魚翅又好爽口,層次感十分豐足,堅係好食而我唔知點算會叫既素千層浸芥菜膽原來亦很精彩!主角不是菜亦不是千層,是是是其的湯汁,超級鮮甜!食得出個湯汁係用雞同瑤柱煲成,爆甜!菜及千層都吸收晒個湯汁,每一口都是充滿湯汁的精華在內,每一口都是超高的享受!再來有五味炸子雞,五味其實就係有5款醬汁俾你點來食,身為醬怪的我就當然喜歡,但重點當然係隻雞吧!隻雞炸得外脆
這餐廳一進入內就是上等的感覺,座位唔多,人客都唔算太多,內裡有不少古董陳設,亦有多幅香港港督禮賓傅的變遷相片,有點像走入了博物館般,但來得這裡就當然唔係睇野喇!食好野先係重點中重點!因為這餐廳的主廚就你以前係港督禮賓傅掌廚,黎得呢度就係想食吓以前港督係係咩好野既!睇左一陣菜牌後我地就叫左幾款正菜 生日梗要食豪D,又點少得食返個翅先!我朋友叫既桂花鮑魚炒素翅靚吧!我本人就覺得堅靚仔!未食前已不停影相,細味之下有好清新既桂花香,同時亦夾雜著鮑魚的鮮甜味道,加上魚翅又好爽口,層次感十分豐足,堅係好食
再來有五味炸子雞,五味其實就係有5款醬汁俾你點來食,身為醬怪的我就當然喜歡,但重點當然係隻雞吧!隻雞炸得外脆內嫩,肉質嫩滑之餘仲好甜,皮又脆卜卜,而且仲係熱辣辣,根本不用點醬食都已經好好味道!
最尾就要食個靚飯飽飽佢先得! 這個禮賓傅炒飯個樣一睇就知係好食!入面又菜粒又蠟腸又有鴿肉,很是香口又夠晒味,真係食多幾碗都會想繼續食落去,我地2條友就當然KO晒
這餐係有少少貴,不過都係可以接收到的水平,加上食物質素真係無得輸,真心係值既!