2019-05-06 746 瀏覽
今日同友人兩個人黎食烤魚工房,星期日既下午三點鐘竟然都唔算好多人,三點到六點仲有配菜任食添!呢度淨係魚都有四款畀你揀,有最常見嘅桂花魚、 鱸魚、江團魚, 仲有款唔記得咗 辣嘅湯底一樣選擇有好多, 包括推介嘅毛血旺麻辣、泡椒、小青椒, 唔食辣嘅都有得揀酸菜魚, 仲有個唔知豆豉乜乜乜 😂 除咗魚之外呢度仲有串燒同埋小食。 兩個人叫咗一條江團魚, 配毛血旺麻辣湯, 因為喺之前拎咗網上優惠券, 所以有多個雞絲麻辣涼麵, 我哋仲叫多咗個羊肉串 同埋 秘製烤饅頭片! 最後因為食辣嘅關係所以一定要叫野飲,叫左一杯水果茶share 首先 上菜嘅係羊肉串, 好香孜然粉味, 而且唔會燒到好乾,仲有啲肉汁 之後係秘製饅頭片, 我本身以為又係孜然味, 點知原來係蜜糖! 唔係用普通嘅白饅頭而係雞蛋饅頭,切片加蜜糖燒到外面脆脆地,真係好驚喜! 我下次BBQ都一定會帶饅頭去 😂😂 然後係送嘅麻辣雞絲涼麵, 話明涼麵當然係凍㗎啦 ~ 有少少酸酸地,加咗青瓜絲感覺都幾清爽~ 如果夏天就咁黎食個涼麵當一餐 都幾好呀 😋主角要嚟啦! 勁大盤魚終於上菜, 等咗一陣已經煲到bobo聲食得! 雖然一上菜見到啲辣椒油, 個心真係

主角要嚟啦! 勁大盤魚終於上菜, 等咗一陣已經煲到bobo聲食得! 雖然一上菜見到啲辣椒油, 個心真係離一離, 但其實食落又唔算好辣, 如果煲煲下覺得越嚟越辣, 可以叫佢加清湯~ 講返條魚, 因為係烤過先放入去煲, 所以唔會散, 而且有燒過既香味! 我最鍾意食邊邊位燒到少少焦嗰啲魚肉 好香口 😋 魚背魚腩個啲位就啖啖肉,江團魚都好滑 而且肉好厚,無選擇錯呢!
配菜方面因為任食, 我哋貪心地叫咗木耳、 萵筍、 薯仔、 寬粉同埋金菇 😂 我第一次食萵筍, 萵筍煲完之後都係好多汁, 又唔會好似金菇咁變到好辣, 保留到自己嘅味道,幾出色 😎 其實盤魚入面仲會有牛柏葉、餐肉等等既配菜,一定夠食架啦!

其實啲配菜都講緊16蚊一個, 叫四五個配菜 就差咗成七八十蚊,而且午市冇咁多人, 週末約朋友嚟食個late lunch,都好不錯喔~

P.S. 水果茶入面有橙 熱情果 椰果, 超級大杯, 我哋兩個人一路食辣一路飲, 都覺得份量好足夠
秘製烤饅頭片
毛血旺麻辣江團魚