2021-01-01 1726 瀏覽
由於疫情嘅關係,打亂左好多人食飯嘅時間,為咗唔好成日食外賣,我自己都會有陣時下午茶食飽啲然後晚餐就唔使食。最近發現大戶屋都有都幾抵食嘅下午茶餐想分享吓。佢哋嘅下午茶餐分別有唔同類型嘅飯或者烏冬,再加上一份小食,同埋一杯飲品或者一份甜品,價錢都係$60起,食完其實都好飽肚㗎!我自己就叫咗一個迷你醬油五花腩飯,迷你他他汁黑醋炸雞薯仔沙律,再加多杯橙汁,我朋友驚唔夠飽,所以佢就叫咗個普通嘅午餐定食,佢就叫咗個味增醬吉列豬扒定食。醬油五花腩飯油香勁重,每一口都食到豬肉同埋醬油嘅香味,因為五花腩肉帶點微微嘅焦香,所以配埋白飯真係一絕,另外沙律嘅份量都唔少㗎,佢嘅黑醋醬汁口感比較清爽,可以中和返五花腩既油膩感,另外炸雞都係新鮮炸起脆卜卜,絕對唔會因為上面嘅沙律而令到佢淋晒,呢度我都覺得幾加分。反而我朋友個定食我就覺得有少少失望,可能因為喺名古屋食過正宗嘅味增醬吉列豬扒,我覺得呢度嘅味增醬一啲都唔濃,雖然佢嘅吉列豬扒都係啱啱炸起口感好好,但係配上醬料就覺得略嫌冇乜火花,如果醬料嗰度味噌嘅味道重少少嘅話就會更好啦!