2015-10-27
今日放假, 嚟左八月飲下午茶, 1:45開始派飛, 2點開始入座, 都幾多人的呀, 我們等左唔算好耐, 就安排入座,今次坐近門口的枱.餐具好靚的呀, 全是花的圖案, 好高貴的感覺.環境都好舒服, 不是好大的一間酒樓原來下午餐係有些特價點心的, 我們都叫左特價點心, 同平時的價錢都差好遠架. 有迷你的砵仔糕, 一碟四小件, 都幾得意呀, 仲有紅豆的, 唔熱但好味, OK唔會好粉的.煎腸粉, 呢個都係唔夠熱的, 唔夠香脆, 不過都有蝦米仔及蔥花的.這個雞窩, 初初聽個名覺得好怪, 即係點, 原來真的是一個窩, 入面有雞, 冬菇及咸蛋, 其實我唔明點解要咁整, 因為下面係包, 但又唔係一個包, 食到好麻煩, D料跌晒出嚟. 雞肉都滑, 冬菇都好味, 咸蛋都幾大舊.豆沙包, 皮薄入面紅豆都多, 唔會好甜的, 幾好味的, 個包都好軟身, 又熱辣辣瑤柱蒸蘿白糕, 料唔多, 蘿白都有的, 但唔夠甜, 但都唔會好粉, 都OK見到隔離叫綿花雞, 好熱架, 雞有三四件左右, 冬菇一件, 魚肚都有幾件, 不過魚肚唔係好淋, 有點硬特價飯賣晒, 咁唯有叫叉燒飯, 一碗叉燒飯36元, 碗飯係細細碗的, 叉燒就一
餐具好靚的呀, 全是花的圖案, 好高貴的感覺.
環境都好舒服, 不是好大的一間 酒樓 原來下午餐係有些特價點心的, 我們都叫左特價點心, 同平時的價錢都差好遠架. 有迷你的砵仔糕, 一碟四小件, 都幾得意呀, 仲有紅豆的, 唔熱但好味, OK唔會好粉的. 煎腸粉, 呢個都係唔夠熱的, 唔夠香脆, 不過都有蝦米仔及蔥花的. 這個雞窩, 初初聽個名覺得好怪, 即係點, 原來真的是一個窩, 入面有雞, 冬菇及咸蛋, 其實我唔明點解要咁整, 因為下面係包, 但又唔係一個包, 食到好麻煩, D料跌晒出嚟. 雞肉都滑, 冬菇都好味, 咸蛋都幾大舊. 豆沙包, 皮薄入面紅豆都多, 唔會好甜的, 幾好味的, 個包都好軟身, 又熱辣辣 瑤柱蒸蘿白糕, 料唔多, 蘿白都有的, 但唔夠甜, 但都唔會好粉, 都OK 見到隔離叫綿花雞, 好熱架, 雞有三四件左右, 冬菇一件, 魚肚都有幾件, 不過魚肚唔係好淋, 有點硬 特價飯賣晒, 咁唯有叫叉燒飯, 一碗叉燒飯36元, 碗飯係細細碗的, 叉燒就一碟, 叉燒都好好味, 夠晒淋及多汁, 唔會好肥. 最後, 叫埋 糖水, 蛋白杏仁茶, 薑汁湯丸, 湯丸個薑湯好淡好淡的薑味, 湯丸有四粒, 好滑, 入面是芝麻味道的, 好滑的, 好味, 杏仁茶都好香, 唔會好甜, 有少少蛋白, 都好味. 整體食物都OK, 不過可能我們坐的位置唔係好多仕應會過嚟, 所以服務冇咁體貼.