2024-05-28 448 瀏覽
今日去沙田到玩恐龍遊樂場,順便過嚟初遇到食下午茶,下午茶好爆滿,要等一陣才有位台式香濃沙茶鍋配粉絲沙茶鍋配料好充足,有肥牛,蜆,粉絲,冬菇 ,菜類,幾粒丸,鵪鶉蛋和腐竹等,樣樣都好新鮮,尤其是肥牛好軟滑,湯底有沙茶醬,食落去都好濃鬱,最後放粉絲落去吸收曬所有精華,好美味 😝台南芋頭貢丸新竹米粉芋頭貢丸口感好得意,裏面嘅芋頭好軟滑,芋頭味都好濃鬱,好似食緊流心蛋咁,新竹米粉煮得剛剛好,軟軟嘅,份量都多,湯底好清,一啲都唔油膩 🤤蜜汁排骨滷肉飯蜜汁排骨炸得外脆內軟,排骨係豬扒,骨唔係好多,啖啖肉,廚師好細心將排骨大致切開了,方便我們咬,滷肉飯好正宗,啲滷肉半肥瘦,醬汁都好足夠,可以撈好成碗飯 🤭黑糖薑母茶 & 古早冬瓜茶(熱)薑母茶薑味好濃鬱,甜到唔會太甜,裏面仲有一啲花類和杞子,好清香冬瓜茶甜度適中,飲落去有種好舒服嘅感覺,亦都可以去油膩

台式香濃沙茶鍋配粉絲

台南芋頭貢丸新竹米粉

蜜汁排骨滷肉飯

黑糖薑母茶 & 古早冬瓜茶(熱)
冬瓜茶甜度適中,飲落去有種好舒服嘅感覺,亦都可以去油膩