2021-05-28
昨日係戶外做左半日嘢,無咩胃口,所以諗住簡單快食碗粉,飲杯凍飲降一降溫後,便趕住繼續戶外的工作。見到店內無咩客,得3枱,諗住應該好快出到餐就入左去。入座後,店員禮貌告之,顧客需自行掃枱面上一張QR code紙(是收據那種熱敏紙)進入網上系統,並自行落單,過程中有問題的話,可再叫佢。落單過程順利,我order左一個生牛肉河(小碗,走洋蔥)及凍蔗汁,共$45。蔗汁好快到左,諗住碗粉都好快上到,但問題就開始出現啦!我坐左約15分鐘後,聽到隔離個枱食客開始向店員追單,然後對面個枱客又係追單,但店內加埋我先4枱客,咁少人都要追單?😳開始心感不妙,跟住過左5分鐘後,我碗粉都未上,所以都叫店員幫我叫單。跟住門口帶位個位店員覆我話食物黎緊,就得,等多一陣。如事者,我再等多5分鐘,前後等左廿幾分鐘,終於等到碗粉到。一見到碗粉,當堂嚇親,雖然我知是小碗粉,但真心無諗過細碗成咁(好彩熱到無咩胃口),然後我只是order左走洋蔥,佢就連芽菜同蔥都走埋,變成得返粉及牛肉。因為趕時間,所以無出聲,諗住拿拿聲食完就走,點知連杯蔗汁都中伏,唔知係煲燶左,定係佢落左 d 咩材料,隱約飲到一陣苦味,自問不嬲好有衣食既我,
蔗汁好快到左,諗住碗粉都好快上到,但問題就開始出現啦!
因為趕時間,所以無出聲,諗住拿拿聲食完就走,點知連杯蔗汁都中伏,唔知係煲燶左,定係佢落左 d 咩材料,隱約飲到一陣苦味,自問不嬲好有衣食既我,都要投降,飲剩半杯。
最後,諗住叫埋單走人,一直等唔到店員路過。門口帶位就掛住抹野,企在店中間個個就發緊夢,對眼擘大企係度,但個視線唔知放空左去邊,明明望到佢正面,但揮晒手都係望你唔到,結果要大聲叫,仲要叫一聲唔得,要再大聲叫到成間舖都聽到先有反應。佢行到埋嚟,我話叫埋單,佢就叫我自己出去埋,但枱面除了個張QR code紙外,並無其他平時見的收據。我唯有問佢一聲是否羅呢張紙(張QRcode紙)出去埋單?我只係想確認下,佢就九唔搭八,機械人式覆述:「你出去埋單,或覆述枱號就可以。」
好後悔,食到成肚氣,發誓以後都唔會再食錦麗。🤬🤬🤬