餐廳: 翠園 (新城市廣場一期)
資訊:

餐廳: 翠園 (新城市廣場一期)
資訊:

2017-03-09 1603 瀏覽
原本休息打算去行山的,但係早上下過雨,天陰陰咁,只好轉去飲下午茶啦!朋友仔來自四湖八方,要找一個中心點就只好是沙田了。係open rice 睇新城市廣場的酒樓都係利苑翠園稻草等大集團的酒樓,所以只好選了新城市廣場八樓的翠園。之前都有去過荃灣同銅鑼灣分店飲過茶,大集團水準控制得不俗,不會有過份的驚喜或討厭。沙田分店是第一次惠顧,兩點多就開始等位,想不到平日下午茶時段門庭若市,水泄不通,下午茶兩點半開始,只好到樓下商場再逛逛。我們拿的是中枱27號飛,等了十五分鐘先能入座。前台安排有點混亂,入到去安排的枱已被人其他客人坐下,部長只好再安排另一張近窗邊的枱給我們,剛好正是點心車推出來的位置。🙌🙌粟子蓉布甸,勁力推介。這個布甸是剛焗起,西米加粟子並不會太甜,非常好食。芝麻煎堆仔好飽滿,食完芝麻味在口中湧出來。玫瑰花紅豆包,紅豆好香,紅豆蓉好棉有質感,但食不出玫瑰在哪兒。咖哩尤魚,真心講咖哩汁不好食,調得不倫不類,皂水味重。雖然份量多,但係最終要用開水洗過醬汁才可放入口。鳳爪正常,都算大隻,好入味。波菜餃, 皮薄餡料十足,有菠菜的爽甜同蝦肉的彈牙,再配上辣椒油一絕。除左佢樓底不高,有點困聲同嘈吵,

鳳爪正常,都算大隻,好入味。
除左佢樓底不高,有點困聲同嘈吵, 食物質素都是中上,當然價錢也不便宜啦!埋單都要兩百幾。 剛好坐在窗邊渡過一個飽腹的下午茶😂😂😂
2017-03-08
45 分鐘 (堂食)
  • 粟子焗布甸