銅鑼灣有好多值得推介嘅餐廳,除登龍街,希雲街就係另一個好選擇。近加路連山道,車房附近,有一間舖仔細細主打台灣嘢嘅舖頭,tea time 價錢好合理,居然最平$39就有交易,啱晒想食平啲但又想出去食lunch嘅打工仔。Tea Time 2點半開始,有湯麵或飯可以揀,另配餐飲,+$2至+$10不等。但要留意,下午茶為星期一至五,六同日就正價減10元。⦿糖心蛋肉燥飯 加 雞翼味道偏甜,帶台灣嗰種冰糖甜嘅感覺。豬肉碎炒得好香,另外仲有切條嘅五花腩肉,增加咗口感。糖心蛋僅僅熟,好香好綿,好好送飯。個人鍾意飯底好夠熱,好有水準🤝⦿雙拼麵 豬大腸拼金錢肚米粉朋友大讚爽脆米粉,好爽口好滑身唔會過淋。第一啖要試吓個湯底,滷水汁唔會過咸,仲帶有少少牛肉牛腩味道。⦿蒜香炸豆腐必點小食!好香口,薄薄一屎粉,帶點炸蒜嘅香氣,但食落無炸蒜嗰陣苦澀味,豆腐keep到好軟好嫩嘅質感,即叫即炸超加分。⦿自家製蒜蓉醬不得不讚!超香微微辣,配落豆腐,層次高咗一層!有得單買一樽就正

⦿糖心蛋肉燥飯 加 雞翼

個人鍾意飯底好夠熱,好有水準🤝

⦿雙拼麵 豬大腸拼金錢肚米粉

⦿蒜香炸豆腐