2021-05-03 1068 瀏覽
唔知幾時開始多咗好多「乜乜關注組」,咁我就好鍾意食雲吞麵同沙爹牛肉麵,咁我今日去緊尖沙咀海防道臨時街市食完沙爹牛肉脆脆麵之前,行經亞士厘道同宜昌街交界,見到地下有好多花牌,原來有間叫「香港餐室 Hong Kong Cafe」今日正式開張,之前呢個位係一間開咗四十幾年嘅「大阪日本料理」,不過年多前因租約期滿而搬咗去尖東某酒店。食完沙爹牛肉脆脆麵,行咗一陣約5點25分再次經過亞士厘道,咁望下個餐牌見到常餐有沙爹牛肉麵又再加新開張,咁就入去試下,地下有一個酒吧位同幾張枱,可以響度happy hour,通上樓上係有一條好長嘅樓梯,我未行到上去已經爭啲暴毙,上到去回緊氣期間由店員指示我去一張卡位坐,呢度啲卡位都幾寬躺,除咗卡位外,見到仲有一啲細圓枱,原來呢度下午6點後做任飲火鍋,仲有VIP房。一坐低都未睇餐牌,服務員已經話送碗紫薯湯我飲,咁我當然點咗常餐($43)嘅沙爹牛肉麵,餐set咗跟火腿奄列同牛角包,飮品就凍檸茶(加$3),跟住服務員話無哂牛角包,改做牛油麵包。首先到嘅係凍檸茶,跟住係火腿奄列同牛油麵包,之後好快就連沙爹牛肉麵亦到埋,個餐賣相係麻麻嘅,另外唔知點解我咬咗一啖時發現上下兩塊麵

紫薯湯

凍檸茶

火腿奄列同牛角包

首先到嘅係凍檸茶,跟住係火腿奄列同牛油麵包,之後好快就連沙爹牛肉麵亦到埋,個餐賣相係麻麻嘅,另外唔知點解我咬咗一啖時發現上下兩塊麵包係完全大細不一,起碼爭一截,不過塊麵包係幾軟熟嘅,而火腿奄列裏面都有啲蛋汁,唔係全熟,又未算難食。

沙爹牛肉麵

常餐

沙爹牛肉麵,沙爹汁係有花生嘅,但就唔算濃味,牛肉醃得少少過火,但又未算難食,麵質已經開始變腍,咁又未至於難食嘅;最後凍檸茶茶味可以清少少。

火鍋係任食,二百幾蚊一位,下次有機會試下火鍋火鍋店名字叫「味火鍋」。
2021-04-26
紫薯湯