2017-07-20
連續落左幾日大雨,有時都想收工即刻返屋企。但係為左食,幾大雨都無損我地既雅興!今次與友人黎到位於佐敦既渡船角海鹽燒。從柯士甸站A出口行大約5分鐘就到了,位置唔難搵。由於我地7點半就到左,所以店內未算多人。但坐左一陣,差不多8點就滿座了,大家最好預先book位呀!店內環境寛敞,枱與枱之間空間充裕,坐得都幾舒適。我同友人都好鐘意食串燒!餐廳有兩個menu,一個係大路既串燒,另一個專係for蠔既fans!我地瘋狂咁點,餐廳主打鹽燒,我地緊係要試下。1. 鹽燒韮菜好彩友人都鐘意食韮菜,我地就試下依度既鹽燒韮菜。燒汁味濃但無蓋過韮菜既味道,岩哂鐘意韮菜味既朋友。2. 鹽燒豬頸肉可能我地擺耐左先食,所以有少少硬,同埋較難分開d肉,都係成串拎上手咬好d!3. 鹽燒迷你蕃薯仔友人堅持要食蕃薯😂好彩細細舊,唔會塞飽左個肚,蕃薯好甜,加上鹽燒既味道剛剛好。4.黑豚龍眼卷第一次試依個配搭,以前淨係食過豚肉配蕃茄,今次依個配龍眼好特別,一咸一甜,同黑豚既味道比想像中夾,好似仲有一款係荔枝,但我地怕燥熱所以揀左龍眼🤤5. 香燒鮮雞腎片雞腎串燒左出黎一點都不硬,爽口得黎仲保持到鮮味,想追加多兩串。6.錫紙䓇油金菇
我地瘋狂咁點,餐廳主打鹽燒,我地緊係要試下。
1. 鹽燒韮菜
2. 鹽燒豬頸肉
3. 鹽燒迷你蕃薯仔
4.黑豚龍眼卷
5. 香燒鮮雞腎片
6.錫紙䓇油金菇包
金菇包份量比想像中大,牛油味濃,但不膩!
7.鹽燒日本厚岸蠔
一set六隻,原本驚食唔哂,但因為佢調味做得出色,唔會過咸,食到蠔既鮮味之餘仲有淡淡既鹽香,我地即刻清哂6隻蠔。
8.秘制牛利
肉質好軟冧、鮮嫩,唔似坊間一般好硬既牛利。
總結依間渡船角海鹽燒果然無改錯名,鹽燒串燒做得出色,鐘意食蠔同海鮮既朋友一定要來!加上員工服務有禮,會介紹返d蠔有咩唔同,不錯不錯👍