2019-11-05
星期六同呀媽去咗黃大仙行街,行下行下去咗現崇山嗰邊,地面嗰層有幾間食肆有露天位,呢個季節坐出面都幾舒服唔會熱,如果早啲應該會見到獅子山添,但我嚟到已經夠鐘食晚餐🌘。餐廳內外都有唔少位,6點半到開始好爆場,食物中式小菜同西式扒餐意粉都有。呀媽話自己煮餸多,不如食下其他嘢,好!就咁話啦。2.0海陸空雜扒薯菜($138),有豬扒🐷、牛扒🐮、雞扒🐔各一塊同埋串蝦。3塊扒都好大塊👍,其中我覺得豬扒最好食。薯菜就係炸薯角加雜菜。呢個係是日晚餐包飲品同餐湯。蒜香扒大蝦拌脆皮天使麵($98),見到炸天使麵咁得意就叫下,原來真係成個麵餅咁炸,好大個一定飽肚。而🍤蝦就有2隻,配上大量蒜蓉好香。另外加咗$25搭配法式焗田螺,有6隻熱辣辣送上,下面就有好多薯蓉,好食,性價比高!餐牌裡的食物可加$10跟餐,餐湯有羅宋湯同甘筍忌廉蜆肉湯,我哋要咗後者,味都唔錯。凍飲+$3,特飲就原價減$10,有唔少選擇啊。總括嚟講,餐廳大眾化,啱街坊一家大細嚟開餐,小菜餐好似幾抵食,扒餐就有平有貴啦,但份量足,味道不錯😄。餐廳名雖然叫茶餐廳,但環境比茶餐廳舒服、乾淨好多👍。店員服務都幾好,扒餐我落哂個汁後,有主動問我哋要唔要多啲
總括嚟講,餐廳大眾化,啱街坊一家大細嚟開餐,小菜餐好似幾抵食,扒餐就有平有貴啦,但份量足,味道不錯😄。餐廳名雖然叫茶餐廳,但環境比茶餐廳舒服、乾淨好多👍。店員服務都幾好,扒餐我落哂個汁後,有主動問我哋要唔要多啲。如果餐廳有多啲分店,我都會再嚟食。