2019-01-11
今日生日,閨蜜約左我去呢間「Le Paradia Restaurant & Cafe」為我慶生同食法國大餐🙈 好期待,因為係我第一次食法國餐呢😂 呢間「Le Paradia Restaurant & Cafe」位於尖沙咀加連威老道,其實,只要沿著The One Shopping Mall向後直行差不多到尾,就會搵到嘉威大廈了,很容易就會到達。甫入餐廳,座位雖然比較少,但反而更有私隱度,可以係人少既環境下食晚餐,感覺更舒服,更令人放鬆,更可以專注享受食物同聊天呢第一款即烘既法國麵包,熱辣辣,外脆內軟。特別既係旁邊既配料,吾係一般所見既牛油粒,而係橄欖油香醋。沾沾呢個橄欖油香醋,除左令法包更香,仲令人格外開胃呢。芒果蟹肉雞絲沙律配希臘乳酪 ($138)沙律菜好新鮮,咬落好輕脆又爽口,加上粒粒蟹肉,嫩滑雞絲,口感豐富,仲有希臘乳酪,晦健康味道又特別。白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆 ($198)用左白酒牛油汁去煮既托托蜆,再灑上粒粒香蒜,洋蔥和小辣椒,淡淡既酒香仲帶出托托蜆既清甜,白酒香滲入每粒蜆肉中,真係連湯底也可以直接喝落去呢。 另外,托托蜆肉質肥美厚實,仲要巨型tim黑松露蘑菇湯 ($68)一
芒果蟹肉雞絲沙律配希臘乳酪 ($138)
白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆 ($198)
黑松露蘑菇湯 ($68)
一直以為咖啡先可以拉花,原來西湯都可以拉出如此漂亮既拉花圖案👍將忌廉同黑松露鋪係湯面再拉花,特別又吸睛❗️攪拌後飲一啖,黑松露同蘑菇湯完美融合,濃郁既蘑菇味帶點黑松露香,軟綿幼滑,口感十足!
青蘋果雪芭
食完沙律,托托蜆,喝完龍蝦湯,店員就呈上呢個雪芭,清一清味蕾,味道清甜,香濃既青蘋果味仲食到蘋果粒tim呢個青蘋果雪芭是叫左套餐先會贈送,吾可以單獨買既呢👍
法式蒜香焗乳豬伴威士忌蘋果 ($328)
乳豬焗至香脆,皮薄實肉,肥瘦均衡,肉質嫩滑,咬下好有層次感, 再沾沾旁邊既威士忌蘋果醬,微酸又帶點甜既味道,胃口大開呀❗️ 特別值得一提既係旁邊既配菜。 以雜菜或薯仔蓉作為配菜就見得多,以紫薯蓉就是第一次見,真係好驚喜❗️紫薯蓉入口粉甜,香綿軟滑,好好食。而南瓜同車厘茄仲用香料烤焗過,可見廚師好有心思,連細節位都有兼顧到
最後既壓軸,就是這個特別既生日甜品❗️
我地叫左心太軟同焦糖燉蛋。廚師將兩款甜品砌既一碟,再放上小型煙花棒。店員點火後,煙花爆開,真係好引人入勝,視覺效果一流呀‼️ 從未試過呢種特別既生日甜品,好獨別
朱古力心太軟伴雪糕 ($78)
香濃的朱古力蛋糕,切開蛋糕,朱古力溶漿傾斜而出。入口盡係濃濃朱古力,甜度恰到好處,配上旁邊既雲尼拿雪糕,很滿足❗️最特別既係,廚師仲特意用糖做成球籃作為裝飾,擺盤別緻,令人眼前一亮呀‼️
真係一頓令人有深刻印象既生日飯餐,由前菜到甜品,無一吾令我讚歎同滿意❗️服務水準仲係一流,每每等我地完成一碟先會再上下一款菜式,值得一讚擺盤精緻,份量更係意想不到既大呢