2018-12-10
過往10日去日本旅行都食左好多肥膩野,自己體重都增加左唔少,星期一決定食得健康啲,實行Green Monday!中午放飯來到了位於中環SOHO伊利近街的Pop Vegan,係一間西式素菜餐廳。餐廳面積頗大,裝修時尚典雅中帶點型格而餐牌裏嘅選擇都幾多元化架,前菜、沙律、主食等等,全部都係純素!我同朋友一人點左一個主食Impossible Burger最近呢幾年都好興起Impossible Burger,外貌其實同真嘅牛肉漢堡包冇乜大分別,食落有肉味,都幾juicy的,但其實佢係無肉的植物製漢堡扒,感覺好健康冇咁大罪惡感啊!旁邊仲有新鮮爽脆嘅沙律菜,可惜脆炸薯條略嫌油膩左少少Hedgehog Mushroom Steak賣相好似一塊牛扒,佢係由菇菌製成嘅純素漢堡扒,煎香後既菇菌特別香口同美味,口感軟腍,配埋純素肉汁使到塊扒更加好味!一啲都唔似食緊素菜,正啊Pop Vegan嘅素菜帶比我不一樣的體驗,健康又好味啊
Impossible Burger
Hedgehog Mushroom Steak
Pop Vegan嘅素菜帶比我不一樣的體驗,健康又好味啊