2020-07-16
諗起茶餐廳嘅食物,不外乎係多士、奶茶等等不過今日嚟食嘅呢間茶餐廳,食品種類豐富,同我一般所見到嘅茶餐廳好唔同餐廳佈置簡潔,同西餐廳差唔多,完全冇污糟嘅感覺餐牌選擇好多,中式西式嘅食物都有,最特別係見到有即叫即整嘅雞蛋仔,同埋珍珠奶茶等較特別嘅食物美國西冷扒跟薯菜因為唔想食得太生,所以叫咗七成熟牛扒比較厚身,食落肉汁較豐富,感覺佢嘅調味唔太多,只係靠少少醬汁提升味道,所以可以食到牛肉本身嘅肉香味香煎特級T骨扒跟薯菜呢個T骨扒就叫咗五成熟,相對西冷扒,T骨就較薄身,肉質軟淋,不過同樣都係肉味香濃,係一個好有水準嘅牛扒兩款西餐都有跟湯,我哋揀咗羅宋湯呢度嘅羅宋湯落咗少少辣椒仔,飲落微辣牛油芝士焗大蝦(配烏冬及飯)開頭以為佢只係有烏冬底,原來仲有多個白飯,所以唔怕食唔飽牛油芝士嘅味道好香濃,烏冬本身又比較索味,所以啖啖都食到芝士嘅香味大蝦嘅份量比想像中多,簡單用叉挑起就可以食到蝦肉食唔曬嘅醬汁仲可以用嚟撈白飯,同樣咁滋味莓莓仲夏原來惠顧滿$250就可以免費揀一杯特飲,除咗呢杯仲有一款芒果味嘅特飲可以揀呢款特飲幾得意,加咗莓汁同冰打成嘅沙冰,炎炎夏日飲一杯真係非常清爽珍珠鮮奶除咗上面個優惠,原來
餐廳佈置簡潔,同西餐廳差唔多,完全冇污糟嘅感覺
美國西冷扒跟薯菜
因為唔想食得太生,所以叫咗七成熟
香煎特級T骨扒跟薯菜
兩款西餐都有跟湯,我哋揀咗羅宋湯
呢度嘅羅宋湯落咗少少辣椒仔,飲落微辣
牛油芝士焗大蝦(配烏冬及飯)
開頭以為佢只係有烏冬底,原來仲有多個白飯,所以唔怕食唔飽
大蝦嘅份量比想像中多,簡單用叉挑起就可以食到蝦肉
食唔曬嘅醬汁仲可以用嚟撈白飯,同樣咁滋味
莓莓仲夏
珍珠鮮奶
除咗上面個優惠,原來特飲都係買一送一,所以叫咗兩杯
香蕉千層雞蛋仔
雞蛋仔即叫即整,上面放咗個雲呢拿雪糕球
雞蛋仔中間夾住忌廉同香蕉,作為甜品真係非常圓滿又好味