2020-10-19
同HONEY去時代SHOPPING,原本諗住去對面英皇鐘錶珠寶中心食點心,但原來唔知已經無左,轉左都中式點心店嚐捌同埋越南店SO TAM想想下,因為見到越南店SO TAM好有特色,加上見到有越式火鍋,在越南菜當中真的比較少有,所以就同HONEY決定去越南店SO TAM食我地的DINNER啦~~去到職員真的好貼心地介紹佢地的MENU,另外佢地都介紹左越南火鍋中的- 牛肉酸鍋,所以同HONEY點左牛肉酸鍋,青木瓜沙律,越式手拉蒸粉卷,飲品方面點左熱的越式滴咖啡,熱的龍眼水甜品就點左桂圓黑糯米同埋椰汁斑蘭西米榚,ORDER完,先來一份小食,熱的越式滴咖啡,熱的龍眼水,越式滴咖啡真的好有驚喜,飲落真的好重的果香味,比起平時去食越式野,哩杯真的值得我再來~~龍眼水都唔錯,秋涼真的一流,越式手拉蒸粉卷,哩個小食都唔錯,蒸粉卷食得出剛剛蒸好,餡料都唔少,青木瓜沙律青木瓜沙律的脆粒系豬皮粒,真的好香口,青木瓜沙律又爽口,牛肉酸鍋牛肉酸鍋當中有菠蘿,牛肉,蜆同埋生菜,湯底又唔少的洋蔥,香矛,南薑估不到越式都會有打邊爐XDDD款款食物都唔錯,湯底加埋菠蘿真的酸得來好開胃,意想不到好食,桂圓黑糯米,椰汁斑蘭
去到職員真的好貼心地介紹佢地的MENU,
另外佢地都介紹左越南火鍋中的- 牛肉酸鍋,
所以同HONEY點左牛肉酸鍋,青木瓜沙律,越式手拉蒸粉卷,
飲品方面點左熱的越式滴咖啡,熱的龍眼水
甜品就點左桂圓黑糯米同埋椰汁斑蘭西米榚, ORDER完,先來一份小食,
熱的越式滴咖啡,熱的龍眼水,
越式滴咖啡真的好有驚喜,飲落真的好重的果香味,
比起平時去食越式野,哩杯真的值得我再來~~
龍眼水都唔錯,秋涼真的一流,
越式手拉蒸粉卷,
哩個小食都唔錯,蒸粉卷食得出剛剛蒸好,餡料都唔少,
青木瓜沙律
青木瓜沙律的脆粒系豬皮粒,真的好香口,青木瓜沙律又爽口,
牛肉酸鍋
牛肉酸鍋當中有菠蘿,牛肉,蜆同埋生菜,
湯底又唔少的洋蔥,香矛,南薑
估不到越式都會有打邊爐XDDD
桂圓黑糯米,椰汁斑蘭西米榚
最後的甜品,椰汁斑蘭西米榚真的好特別,味道香濃,食到一粒粒西米,桂圓黑糯米都唔錯,
整體來說,哩間SO TAM的越式野真的好有心機,希望佢一直都KEEP住水準~~~