2024-01-18
平時食Omakase一般都以刺身壽司為主,今晚去咗呢間餐廳真正體會到非一般Omakase料理。呢間餐廳主張無餐牌模式,按當日主廚諗到新菜式即刻做,務求創意無限~同時可以享受Omakase西日料理菜式。幾位主廚好風趣健談,感覺好輕鬆自在。✦先附小品(3品)超好味~北海道粟米脆餅,原來呢個係師傅新製菜式, 粟米加入威化餅內,再注入粟米湯,一啖咬落去粟米嘅香甜加上威化餅嘅脆,口感好豐富~✦烏魚白子水雲沖繩縣嘅水雲口感黏黏稠稠極度綿滑,味道酸酸微微,食嘅時候搣少少花落去一齊食,帶出清新花香。✦生蠔法國生蠔 蛋白泡沫 三文魚子漬 賣相已經滿分 口感非常豐富✦信米卷招牌菜之一,因應主廚當日構思而設計,所以每次食材不一樣,今日嘅主角係鷹嘴鯛~✦刺身鰤魚 鮮赤貝 刺身睇色澤度已經知道係高質😍👍🏻喺呢度食壽司好有特色,壽司飯係粉紅色,師傅研發左3年時間,真係好有心思。師傅話用左一種植物嘅汁加入飯,好有營養,同時可以降血脂通血管,食落口感呢個壽司飯唔會因為醋味濃而搶走魚嘅鮮味。✦壽司五貫蜜柑雕 黑鯥 銀雪魚 中赤身拖羅 右口鮫鰈魚 壽司由一淡一濃而上,味蕾好似坐過山咁~我好鍾意黑鯥壽司 用蘋果木煙燻效果,
✦先附小品(3品)
✦烏魚白子水雲
鰤魚 鮮赤貝
刺身睇色澤度已經知道係高質😍👍🏻
✦壽司五貫
蜜柑雕 黑鯥 銀雪魚 中赤身拖羅 右口鮫鰈魚
壽司由一淡一濃而上,味蕾好似坐過山咁~
我好鍾意黑鯥壽司 用蘋果木煙燻效果,這樣做法令魚肉纖維放鬆,再接觸空氣令肉質收緊,果木味香,肉質軟綿綿,好花心思~另外,銀雪魚BB壽司,肉質特別鮮嫩,油脂高入口即化。
✦信幻
店內招牌 富美丸海膽 吞拿魚腦天 鱈魚乾 鮮甜海膽入口即溶,一口過放入口,層次豐富。
✦湯品
香茅昆布越南魚露製成湯頭, 加上紐西蘭鑽石蜆,肉質飽滿,帶有香茅清香鮮味滿滿~
✦北海道帆立貝配龍蝦汁
✦伊比利亞羊BB
脂肪含量好健康, 肉質細膩入口軟滑,有羊嘅甜味, 口感好似鴨胸好特別。伴菜蘿蔔同樣好好食,原來用咗牛油,酒同雞湯醃製,好入味又淋身。
✦意粉
主廚今晚又有新意,佢話呢個意粉係第一次整
明太子意粉,完全無落creamy,用咗醬油橄欖油海苔青檸汁調製,所以食落唔會覺得膩,感覺像撈麵口感比較清新。