2017-09-15
今晚係Girl's talk.. 朋友指定要去旺角新世紀度食.. 咁我地都勉為其難揀左間新野去試.. 一早網上訂定位好方便.. 哈哈.. 係新世紀五樓格調都唔錯不過燈光就真係暗左啲.. 我地揀左近窗邊高枱坐別有一番風味.. 我地四人行點左3個dinner sets.. 跟餐會有一個小食.. 檸檬胡椒脆雞粒: 雞粒係整粒雞肉.. 我覺得如果用雞軟骨會更加好.. 而且雞粒外皮不夠脆.. 色澤睇上去都無金黃色.. 唯一好就係有醬汁可以中和一下雞粒嘅熱氣.. 富士蘋果沙律: 第一次食九芽呢個菜種.. 好硬身又乾.. 總算有少少芝士汁中和一下.. 松露蘑菇湯: 松露味不多.. 但勝在有我最喜歡蘑菇.. 蘑菇味很濃.. 野菌汁燒肉眼牛排配松露薯條: 肉眼牛扒侍應居然無問我地幾熟.. 當然一上枱就有點失望喇.. 差不多已8成熟.. 肉汁已不多而且較多筋難咬口.. 幸好有野菌汁.. 薯條本身已有松露味幾特別.. 不過同茄汁不太夾.. 唔點汁會好味啲.. 不過值得一提係茄汁都係自己調配架.. 煙肉忌廉意大利飯: 非常juicy嘅意大利飯.. 濃濃嘅忌廉同牛油味.. 呢個sauce 真係無得輸.. 煙肉只
煙肉忌廉意大利飯: 非常juicy嘅意大利飯.. 濃濃嘅忌廉同牛油味.. 呢個sauce 真係無得輸.. 煙肉只有幾片唔多.. 好奇嘅係點解會有五花腩嘅物體..
椰菜花脆球: 外脆內軟口感特別.. 外皮炸到椒鹽鮮魷嘅金黃色.. 但入面就係本身健康嘅蔬菜.. 已經索哂啲油咯.. 味道不錯但不推介..
炭燒厚切蘋果木煙豬腩: 哈哈.. 這個主菜一上枱我地奇怪係厚切蘋果到底係邊呢?明明下面就係蕃茄.. 而上面啲絲都食唔到係咩.. 只係酸酸地嘅開胃菜.. 主菜豬腩燒得好香不過太肥我地幾個女仔都唔敢點食..