2014-08-01
今日一家四人去九龍灣新開的放題店試食先試食刺身,各樣點少少三文魚刺身:初時5件5件咁落單係厚切,肥瘦適中,印象唔錯;之後叫15件,一半係肥瘦適中,一半係有白皮,皮切井字,脂肪多,好油膩;再叫多次,今次係厚皮厚脂少肉,見到連夾既衝動都冇,進食意慾全無!甜蝦刺身:初係無蝦頭,之後送上既都有蝦頭,好腥。吞拿魚刺身:更腥。白肉拖羅:食唔出味道,唔知係咩白肉?壽司叫左少量,三文魚的跟上述講既問題一樣。花之戀更加係意想唔到咁差,佢主要係由2片肥厚而帶白皮既三文魚夾住飯團,筷子一夾已分體,各有各味道,整體上係腥味十足值得一讚既係天婦羅,特別係海蝦的,薄漿厚蝦肉,外脆內嫩。南瓜的夠大件但香料重,蓋左南瓜獨有既味。香蕉的口感頗特別,外脆內溶溶地之後點熟食,整體上感覺係甜、油膩同重湯料味牛油炒帶子:夠嫩,但帶子底部沾上一層雞湯料,味道唔夾,髒腸未清理,唔乾淨。炒蛤子:惹味但沙沙的,清洗得唔撤底鰻魚炒飯:第一次食到甜既炒飯,冇鰻魚燒味,純甜炒飯湯烏冬:煮過火,醶味重,唔彈牙。湯蒟蒻:不錯的選擇,彈牙非繁忙時段黎講,上菜速度一般,一碟一碟上,至少唔會叫十碟上十碟。份量比較少,少食已足夠,點左食唔曬好有罪咎感。
先試食刺身,各樣點少少
之後點熟食,整體上感覺係甜、油膩同重湯料味
鰻魚炒飯:第一次食到甜既炒飯,冇鰻魚燒味,純甜炒飯
湯烏冬:煮過火,醶味重,唔彈牙。湯蒟蒻:不錯的選擇,彈牙
非繁忙時段黎講,上菜速度一般,一碟一碟上,至少唔會叫十碟上十碟。份量比較少,少食已足夠,點左食唔曬好有罪咎感。不過食物前後對比差異太大,原先印象好的料理,後來更糟糕,有點失望…
食完後,行左唔到15分鐘街,無幾耐肚痾。平時食放題,行完街睇完戲都冇事。今次食完真係怕了!