2017-04-17
話說兩個人夜晚晚係尖咀睇完戲行完街八點幾九點鐘,諗住黎「勝博殿」應該無咁多人,點知都係等左差唔多廿幾三十分鐘先入到。如果之前唔係有人等唔切走左,我想等得重耐。有樣東西要彈,已經差唔多九點先入到去食,「勝博殿」又收十一點,做乜鬼係九點後進場都要限時個半鐘呢?著實好耐無乜食過炸物,果晚又忽然慶起想食,於是去「勝博殿」。可能太耐無去,都唔知「勝博殿」宜家有二人套餐;對於咁夜想食野又唔想多諗野既人黎講係件好事,於是點叫左「季節二人套餐」同「醬油燒野菌」。同其他食炸物的日式料理店一樣,白飯、椰菜絲和麵豉湯係任叫的;雖然係任叫食物,但是大家都唔好浪費食物。日本珍珠米飯果日唔知係咪個廚師心情唔好定心不在焉,落水多個頭搞到米飯過黏。不過,呢到個椰菜絲和麵豉湯都唔錯,加埋「勝博殿」既獨家醬油,基本上可以食飽人。到前菜了,「醬油燒野菌」加埋檸檬汁,配搭幾新鮮;食落口時唔係太覺得似燒物般乾身,似是錫紙入焗爐焗多一點。正菜既「季節二人套餐」有吉列廣島蠔兩件,炸海蝦兩件,忌廉蟹肉餅一塊,特上豬扒一塊。吉列廣島蠔一點都唔腥,食落雖然還有一點海味,但感覺唔錯,同埋夠大隻;對於鍾意食蠔既人來說可能是浪費左隻蠔。炸海蝦
正菜既「季節二人套餐」有吉列廣島蠔兩件,炸海蝦兩件,忌廉蟹肉餅一塊,特上豬扒一塊。吉列廣島蠔一點都唔腥,食落雖然還有一點海味,但感覺唔錯,同埋夠大隻;對於鍾意食蠔既人來說可能是浪費左隻蠔。炸海蝦則普普通通,沒有甚麼特出的表現。
至於忌廉蟹肉餅,開頭同朋友還以為點解會有三隻蠔,因為炸後太似樣。我只能用兩個字來形這個忌廉蟹肉餅,那就是「失敗」。忌廉蟹肉餅可以係整個餐最差的食物,整得太難食之剩,真係食唔到乜野蟹肉,感覺似食忌廉餅,而忌廉入面間唔中有一兩條蟹絲。
最後是特上豬扒,肉身夠厚,肉汁亦夠多;有別於其他乜字號的吉列豬扒,炸完後仍然保持到肉質既鮮味。特上豬扒唯一的敗筆係炸粉太多,多不是問題,問題在於粘唔實係豬扒身上,結果係一邊食一邊跌炸粉……有點兒浪費;假如唔計粘炸粉的分數,這個特上豬扒可以去到85分以上。
整體而言,「勝博殿」的吉列豬扒和吉列蠔都不錯,其他炸物就算吧啦咧!
註︰我食既「季節二人套餐」可能同宜家大家食既有所不同