我本身係由佢係銅鑼灣已經好鐘意食佢既拉麵,食左好多次,但搬左之後因爲比較遠(我住港島),所以就無再黎過食佢啦。今日諗住重溫舊夢,搵番以前既味道,星期六大約六點幾我到左店鋪,得一個客人,都覺得有點奇怪,因為以前既人氣係未開店已經好多人係門口排隊,莫非已經人氣不再?再望一望煮麵師父,清一色年輕香港師父,我唔係話年輕香港師父做唔出好味拉麵,只係睇起黎,同以前比較,係換左師父。我叫左個青龍 $99,下圖係完全未食過,一上枱我都覺得,點解咁少湯咁少蟹肉,咁我就試一啖湯,係完全完全無味,係乜野味都無,好似清湯咁,更唔好講有豚骨味,因為個湯太稀,完全掛唔到上麵,所以食起上黎,係完全無湯,好似食緊清湯拉麵咁,極個拉麵合格既只有紫菜同蛋,麵身都係無以前既口感。我本身對拉麵好少講唔好食,但呢間我會講,可能半價我都唔會回頭食,只能夠講呢間拉麵真係唔岩我口味,同埋真係好失望,畢竟佢以前係我係香港最鐘意食既拉麵店。

2019-04-20