Happy Friday部門team lunch,同意建議再來這裡,因為上次大家去呢間覺唔錯,所以encore。到店外,見裝修少少不同,多了些日式佈置,店內原本放postcard的位置現在放多張枱,另一邊牆身就放了大堆日本酒樽,postcard只佔貼在牆上。再看餐牌,原本西式的餐單,變了日式;雖則佢仲有all day breadfast,但可選的,如以前的pizza、意粉都冇左。唔知係唔係易左手,不過以上的轉變,令餐廳變得不倫不類,少了cafe應有的氣氛。說回食物,點了灼燒鰻魚飯和金桔蜜。照舊出去買野俾錢坐埋位等送餐。見到食物來了,碗就大,但份量少得可憐,飲品仲樣衰衰,通常熱飲我都知會細杯d,但估唔到係一啖飲得完嗰種細囉。同事點的松葉蟹飯佢地話水汪汪,中晒伏;反而叫最便宜的雞扒飯就ok。只可講句:今次中伏了。公平d講,鰻魚飯味道仲可以,但如果食日式,我唔使去呢間囉。一係就正式咁全部野連裝修、食物都轉埋日式,又要扮cafe,俾佢呃左。咁佢冇變的是仲有兩隻貓,有佢地都仲覺咖啡時光仲係度。食完,女同事都話仲肚餓,決定去麥記再買包、批食。我地一致決定唔會再去呢間lunch。餐廳,除了食品,我更

餐廳,除了食品,我更注重氣氛,可以係舒服的cafe、可以係地踎的大排檔茶記,但咁樣兩頭唔到岸、不倫不類的,我接受唔到囉。

2018-02-23