2020-10-13
話說荃灣香車街熟食市場有一間米線鋪出名不定時開門同放假, 只係近年才定下來好讓饕客可以前來參拜一下佢最出名嘅米線, 呢間就係叫老闆娘雲南酸辣米線每次我食佢都會係頭幾名, 因為本身店鋪細小所以能容納嘅人不多, 而且慕名而來嘅食客都非常之多, 所以遲少少黎到都要響果個焗到成40度都似嘅熟食中心排隊等入坐真係人都癲不過, 佢嘅米線質素都係值得令人期待嘅, 不論係佢嘅蒙古湯或者酸辣湯什至佢嘅麻酸辣湯都係好特別而且令人回味本人同女友都好中意食麻酸辣湯再加底, 其實佢本身碗米線已經好大碗而且配料十足, 不過因為我地太中意食, 所以就一餐當兩餐咁食就餸來講, 只要係有關炸嘅, 一定唔會令你失望, 因為佢能夠將不論係腐皮卷, 豆卜, 雞件都一一炸得好通透而且事後隔油功夫做足, 所以餸另上都會見到隻碟係冇咩油漏響度, 重要放幾耐都係咁脆口, 而且樣樣都好大份量, 所以我係非常滿意呢度嘅餸 (腩肉呢類直接放到米線嘅餸都有食過, 都好入味, 不過炸物另上感覺多一點)而米線方面, 線身平均唔粗唔幼, 不過煮得唔會淋, 所以夾起來係比較跳脫, 不過都因為咁所以唔會吸哂d 湯或者口感變糊, 而湯底方面都係麻酸辣小
而米線方面, 線身平均唔粗唔幼, 不過煮得唔會淋, 所以夾起來係比較跳脫, 不過都因為咁所以唔會吸哂d 湯或者口感變糊, 而湯底方面都係麻酸辣小辣同埋中辣, 老實講, 食落辣味分別唔算大, 係麻方面較大分野, 不過湯底充滿非常多嘅酸菜, 肉碎, 同粒粒嘅香料, 就算你不停咁食湯渣, 都食唔完咁劑, 同埋我地多數會飲埋個湯, 因為真係太好飲, 佢嘅麻比坊間其他米線鋪出色太多了, 真係會一試愛上