2016-09-19 194 瀏覽
識幾個天南地北嘅好朋友,以前讀書就係學校聚,出左黎,就冇咁就腳了,恰好紅磡都算係大家屋向內投射嘅中心點,變左好多時候都會黎紅磡搵野食。好在紅磡又係多野食嘅,如是者比我地聚左幾百萬次都唔厭。這次就黎左挑戰辣野,食十二味不只是烤魚,說實話,有小部份係比個名吸引而來,不只是烤魚,那除了烤魚之外還有甚麼特別野食呢? 烤魚方面,可以選魚,選辣,選配菜。魚就有四種,我地揀左江團魚,因為好似出面好少見到有得食咁。辣就揀左招牌香辣味道。不過保險起見,只選了小辣。跟住配菜,我地就揀左豆芽,豆腐,金菇同寬粉等。除左依味魚,仲喊左個菜,就係家常乾煸四季豆,同埋一人一碗飯。江團魚比較少食,感覺魚肉幾滑,而滑中帶點爽,並不是極度腍身。香辣嘅魚肉好惹味,而且小辣都其實幾辣下。熱辣辣嘅烤魚用來送飯一流。配料方面,推介豆芽同金菇,食辣野配合埋爽脆口感真係唔錯..相比起烤魚,四季豆就顯得平平無奇了。雖然也乾煸得香口,但已經被烤魚香辣攻陷味蕾的我們,就不太有動力再戰了,最後竟吃剩了不少!

2016-09-11