2009-11-15
朋友生日 , 去左尖沙咀德興酒家打邊爐 ( 任食) , 之前睇食評 , 都話呢間嘢 service 麻麻 , 諗住博吓 , 點知名不虛傳 .我地一行3人 ,一坐低就先叫個雪梨 xx 湯底 & 一 jar 甘蔗水先 , 然後先再慢慢揀食物 , 點之等左好耐都未見個湯底 & 庶水 , 追左好多次 , 個湯底先到 , 但係果 Jar 庶水仲未見影 , 再追佢地 , 佢地先睇番張單, 原來開單條友冇幫我落單 , 好彩個庶水都好快比得番我 . 整體食物質素只屬一般 , 肥牛同駝鳥肉都過得去 , 最唔掂就係個粟米 , 好難食 , 三色水晶飽又細粒 , 最離譜就係我地叫d 雲吞 , xx 丸 , 芝士腸 每次都係嚟得3粒 / 條 , 我見到都唔知好嬲定好笑 , 係出面食 , 最多都係細碟 d jer , 都唔會跟人頭嚟上碟架 , 做生意做到咁小家 . 講番 service 方面 , 我估唔到 , 今時今日真係仲有 d 咁嘅服務態度 , 我地隻碟仲有一塊肥牛 , 個亞嬸粗聲粗氣咁叫我地夾埋去 , 等佢收碟 , d 嘢唔齊 , 叫佢追 , 佢又懶懶閒 , 叫佢攞個湯匙 , 攞十世都攞唔到嚟 , d
講番 service 方面 , 我估唔到 , 今時今日真係仲有 d 咁嘅服務態度 , 我地隻碟仲有一塊肥牛 , 個亞嬸粗聲粗氣咁叫我地夾埋去 , 等佢收碟 , d 嘢唔齊 , 叫佢追 , 佢又懶懶閒 , 叫佢攞個湯匙 , 攞十世都攞唔到嚟 , d 食物清哂 , 又唔嚟執嘢 , 我個 friend 把鬼火, 將d碟搬左第二度 ,
佢地見到d 碟 dum 哂出嚟 , 先識得走去執 .
我地食到一半 ,聽到後面枱有個男人係到嘈 , 話個湯底等左好耐都未到 , 果個亞嬸竟然答 " 都同你講左架啦 , 係要遲少少架嘛 , 又要等廚房得閒 , 又要等人得閒拎出嚟 , 果d 唔係我負責架 " , 我幫你追吓啦 , 跟住講左句唔好意思就行開左去 , 最搞笑 , 佢地點果d 食物到哂 ,個湯底依然未有 , 唉 .... 食飯食到要睇人面色 , 真係唔會再有下次 ..
經過今次 , 以後我都唔會再幫襯 .