2016-05-06 540 瀏覽
今年過年嘅時候,同好朋友去咗一次莫斯科同圣彼得堡玩,俾圣伊撒基耶夫大教堂同各種古堡都superised到了。平時見得多電梯高樓,覺得咁樣先系大都市感覺,但係來到俄羅斯先真系體會到乜叫歐洲悠閒風格。每個街道都好似畫一樣。今個月,之前一齊去嘅朋友大家寫旅遊日誌嘅時候,睇翻D相都覺得好懷念,然後大家上web睇睇不如穩間俄羅斯美食來懷念下,朋友穩到呢間Ivan The Kozak。環境好好,都系好有俄羅斯FEEL適合拍照嘅。Cooktail- Cinderella。Order嘅時候,就系俾名吸引嘅,Cinderella,邊個女仔唔想做呢?無酒味,裡面有檸檬汁,橙汁,菠蘿汁,應該仲有紅石榴汁,男仔來講會淡D,女來講,酸酸甜甜,都好符合Cinderella嘅命運。Cooktail- Black Russian。Nee杯飲落就系知道有VODKA,但係入口都系好好味,一啖裡面,有D濃烈有點醇香,顏色好特別,有點黑。我覺得好特別囖,而且好好飲,唔同普通cooktail.Minced Lamb Shish Kebab。呢個烤羊肉串賣相好正,其實系俄羅斯我都唔食過羊肉串,反而系NEE度食到。仲配番茄,洋蔥絲
Minced Lamb Shish Kebab。呢個烤羊肉串賣相好正,其實系俄羅斯我都唔食過羊肉串,反而系NEE度食到。仲配番茄,洋蔥絲,比醬汁比你蘸,好細心。而且羊肉好嫩,加D洋蔥味好香,烤得剛剛好。
Potato harsh brown。呢個黃金炸薯仔,好好味啊。裡面軟,外面脆,而且上來嘅時候都仲系熱嘅喔。炸得金黃金黃,睇住就好想食,裡面薯仔好香軟。好入味,又有嚼口。
Roasted Skewers of pork。我地仲點咗個烤豬肉串,呢個都系配番茄,我覺得豬肉平時自己炒菜,我都系唔多食,因為肥膩,但係呢個烤呢,覺得好有風味,唔會好干,而且配嘅醬都好好味。賣相同烤羊肉串差不多。鐘意鐘意~~一邊食一邊傾翻一起去Moscow嘅趣事。
2016-04-06