2017-06-05
接近夜晚10點,油尖旺一帶一定係覓食的好地方交通方便,食肆夜收,總有一間有質素的食肆係附近係佐敦白加士街,左望右望,間間都好似好好味,最後決定食“龍鳳祥餃子”,openrice一下,comments好正面~可以一試叫左一碗羊肉汆麵~羊肉味濃,麵質爽口,冇鹼水味,唔錯 (其實我唔知汆麵有冇分正宗。。。反正之前係太子另一間鋪頭都食個汆麵。。。大家的麵質唔同,各有各特色!)。至於湯底係蕃茄湯,一上枱的感覺比較糊(可能夜,個湯底已經煲左一日啦),感覺介乎湯同麵綫中間,不過越食越稀。。。另外叫左碗麻辣豬手撈麵~對於只能淺嘗辣味的我來說(親戚米綫連鎖店食10小辣),係好辣。。。對於嘗辣的老公來說(佢係親戚米綫連鎖店食小辣)可以再辣D...至於主角“豬手”,好淋好入味。。。除左主食外,我地仲叫左一碟醉雞同2杯凍豆漿。。。一見到碟醉雞好大碟,係連鎖集團的兩碟,不過就唔夠入味。。。而碟底的青瓜就吸晒d酒味,係bonus總結,食肆環境舒服,食物質素唔錯,份量大,價錢實惠。。。比起連鎖集團,我都係鍾意依d小店。。。如果你去開佐敦,不妨一試