2019-10-02
炎炎夏日,一定要吃甜品消暑la。同朋友行街路過油麻地地鐵站附近,見到間新開主打椰子既甜品店,就即刻叫左兩杯野飲同兩碗椰碗,分別係芒果西米椰凍、巴西莓碗、椰奶藍水晶和椰香雪絨四季春。首先,先點評一下椰奶藍水晶,從外表黎講,佢真係滿分,雪白既椰汁搭配亮藍色既水晶,比人一樣好夢幻既感覺,令人少女心爆發。其次,佢既味道亦高於我期待既水平,清甜冰凍既椰汁完全能做到消夏既感覺,飲完亦吾會口乾,可見用料實在,並冇加其他奇怪既添加劑。些外,亮藍色既水晶係用碟豆花黎調色,並冇加人工色素,令人放心飲用,藍水晶既波子汽水味亦為純粹既椰奶帶出更新穎既感覺。第二杯野飲係椰香雪絨四季春,一層濃郁既椰蓋 蓋住上好既四季春茶,兩者完美中和,椰蓋吾會過腻,四季春茶亦吾會過淡。個人認椰蓋既風味比芝士奶蓋好,比較清新。芒果西米椰凍和巴西莓碗既表現亦十分出色,不過芒果西米椰凍更能奪去我心,椰凍既口感非常順滑,甜度合適,令人停吾到口,芒果及西米亦同樣能成為額外既點綴,豐富椰凍口感。巴西莓碗亦同樣清凉可口,外觀亦十分可愛,粉红色既沙冰配上新鮮既草莓及藍莓,令人有瘋狂打卡的衝動。不過草莓及藍莓實在係有D酸,令我失去左吃食甜品就係要
芒果西米椰凍和巴西莓碗既表現亦十分出色,不過芒果西米椰凍更能奪去我心,椰凍既口感非常順滑,甜度合適,令人停吾到口,芒果及西米亦同樣能成為額外既點綴,豐富椰凍口感。巴西莓碗亦同樣清凉可口,外觀亦十分可愛,粉红色既沙冰配上新鮮既草莓及藍莓,令人有瘋狂打卡的衝動。不過草莓及藍莓實在係有D酸,令我失去左吃食甜品就係要甜死自己既快樂,不過巴西莓碗卻非常適合怕太甜既人。最後,客人吃完椰碗後可以將椰碗帶走,回家吃用或再作烹飪,店員哥哥亦會比客人十分詳細既建議。
總括而言,椰子日記的食物質素十分高,店員的服務態度非常好,位置距離地鐵站亦十分近,CP值極高,值得一試。