2022-05-24
香港人有幾鍾意打邊爐? 睇下就算夏天火鍋店都客似雲來,最岩一大班人聚餐。 今晚又黎呢度開餐牆上會貼上店主推介,呢期有咩好食就一目了然多款特色湯鍋,餐前佐酒小食及刺身火鍋配料都夠多選擇,價錢合理老闆介紹我哋食呢個惹味花甲蟹鍋 ($488),原材料一鍋上,睇下隻肉蟹何其大隻,兩隻已經佔據大半個鍋,配料有粟米蘿蔔同芹菜,若然加多舊豆腐就仲正。跟住再加魚湯,滾返起就食得奶白色嘅魚湯已經魚香撲鼻,先食花甲,後食蟹,最後飲湯。 忍唔住啦,我飲頭啖湯先,飲到少少胡椒辣味,熱辣鮮甜; 花甲入口鮮甜無沙,放心食斬成細件方便進食,肉蟹帶點膏,肉質彈牙睇下隻蟹鉗............除咗鮮甜啖啖肉,諗唔到第二個詞彙! 蟹膏與魚湯融合,變成奶黃色,入口仲多份蟹鮮味,即時飲多碗。食晒個蟹鍋後就再加湯開始烚下烚下火鍋時間點可以無牛? 呢碟安格斯肥牛(牛小排) $198又點睇呀?! 肉色靚仔紅潤,紅白比例適中切成蝴蝶狀,烚完都唔會變成太細一片; 入口油脂係口腔內爆出,肉質相當嫩滑,肉味幾出,食得相當輕鬆,好易令人一片接一片咁食。四寶餃 ($78)包括雲吞/水餃/韮菜餃及蛋餃,每款兩隻,可以試到多D款式蛋
牆上會貼上店主推介,呢期有咩好食就一目了然
多款特色湯鍋,餐前佐酒小食及刺身
火鍋配料都夠多選擇,價錢合理
跟住再加魚湯,滾返起就食得
斬成細件方便進食,肉蟹帶點膏,肉質彈牙
食晒個蟹鍋後就再加湯開始烚下烚下
蛋餃唔係好多地方有,煎香咗嘅蛋皮包住鮮蝦饀,蝦仁與蛋嘅另一演繹方法。
雲吞係蝦肉多過豬肉,食起上黎無咁易膩。
除咗餃外,丸類都有四寶,仲要係手打 : 鯪魚丸/墨魚丸/牛肉丸及蝦丸
粒粒札實,烚完都仲咁大粒,手打口感真係唔同D,呢粒蝦丸入口彈牙,好食呀。
今次人少少唔叫得太多嘢,下次再約多D朋友就可以食多啲食豪啲..........哇哈哈!