2023-04-24
係個介紹香港飲食既media 度見到日昇小食既食評,形容為土瓜灣即炸薄皮韭菜餅,本身我地兩公婆都勁鍾意食韭菜餃,燒韭菜等等,韭菜味既食物基本上都一定鍾意,見到post 出黎既相個韭菜餅餡料十足,決定揸車去買試一試。去到先留意到係無堂食,同埋食店其實唔係專賣韭菜餅,仲有芫茜餅,印尼撈麵,魚旦燒賣等等。當日12點幾去到,order 韭菜餅店員話制作中,仲包緊,要等25分鐘,因為包完仲要等佢煎,見到包既人手得一個,煎既人又係一個仲要兼顧埋其他野,我都唔好意思話耐,慢工出細貨,慢慢等。芫茜我唔好,我地只食韭菜。買一份有三件,我地未食過都一口氣order左9件,就咁韭菜都唔會差得去邊,我睇住佢煎到金黃色真係流哂口水。一到手熱辣辣咬落去,正到不得了,勁多韭菜之餘仲落左少少肥豬肉,配合得非常好,唔會覺得好油膩,點綴得岩岩好,越食越開胃,成個餅皮都香脆,入面又塞爆韭菜,我竟然食左4個,老公食左5個。佢最勁係一d 都唔油膩,又肥豬肉又落油煎,但唔會成口油唔會食完有好滯既感覺。絕對要試!