2022-07-08
現在觀塘廣場要搵間似像啲嘅快餐店,就只譚仔,加上佢哋新推出麻辣豬軟骨寬麵,仲搵埋新晉女團成員大搞宣傳,一於去試下,點知真係一試難忘。入去坐低叫嘢食,大概11點半,當時目測入座率只有4成,我預計咁嘅入座率,加上所叫嘅食物處理簡單,兩個字做餐,4個字食嘢,食完走人應該正午12點左右就可以完成,點知要12點3先至食完走人,我諗原因除咗食物偏辣,影響進食速度外,外賣數量都有影響做餐時間。我叫咗三樣嘢:麻辣豬軟骨寬麵,正價$44豆漿,跟餐價$9韓式泡菜醬雞翼,推廣價$25埋單合共$78先講豬軟骨寬麵,最低要三小辣,對於我嚟講雖然食到,但偏辣,雖然仍食到麻香,但已被辣嘅感覺蓋過部分,影響口感。豬軟骨數量算少,一大碗內只有約3嚿腐乳大細嘅豬軟骨,由於味道已經被辣嘅湯底搶去,所以食到嘅只有一個稔字,完全食唔到其他味道。由於碗麵偏辣,我只用配菜的兩塊長型豆腐泡索湯食,未敢將湯喝一口。自家製豆漿,唯一可取係甜度適中,但豆味欠奉,唔知會唔會因為碗麵過辣而飲唔出豆味。韓式泡菜醬雞翼,呢個絕對係呢餐最伏嘅食物,睇餐牌,以為係泡菜、醬雞翼,但碟嘢嚟到時,完全見唔到泡菜,再睇返餐牌個參考圖片,如夢初醒,因為餐牌相都
我叫咗三樣嘢:
麻辣豬軟骨寬麵,正價$44
豆漿,跟餐價$9
韓式泡菜醬雞翼,推廣價$25
埋單合共$78
韓式泡菜醬雞翼,呢個絕對係呢餐最伏嘅食物,睇餐牌,以為係泡菜、醬雞翼,但碟嘢嚟到時,完全見唔到泡菜,再睇返餐牌個參考圖片,如夢初醒,因為餐牌相都係見唔到泡菜,只有綠色物體墊底,咁即係話佢唔係泡菜,加醬雞翼,而係泡菜醬,加雞翼,再加上食落口明顯係醉雞翼,更證明佢唔係醬雞翼,而係雞翼淋上泡菜醬。
呢碟嘢超掠水,雞中翼一開二,4件,即兩隻,加5粒唔到嘅花生,海帶墊底,幾粒指天椒,一撮芫荽及醬油,你話材料成本要唔要$8?
雖然我覺得呢間嘢嘅食物又貴又唔好食,但奇怪係呢間連鎖店,由十幾廿年前張都依家都咁多人食,仲話係咩一代人嘅集體回憶,去到外國都會掛住譚仔,而就以觀塘呢間分店而言,由11點半入座率得4成,去到12點3已經接近爆滿,而且仲有好多幾個供人拎走嘅外賣袋起門口,所以只能夠講句,我係完全唔識欣賞呢間著名連鎖店嘅食物,如非必要,都唔會再光顧。