2021-10-15
友人因做了媽媽自由時間比較短,所以就一就地點,到鄰近餐廳食餐飯聚聚~就提議試下呢間素食餐廳 圓善素食圓善素食都算近地鐵站,一轉出馬頭圍直行數分鐘就到!黃金粒粒爽 $78加配檸檬柚子醬呢個第一次食到,非常驚艷!一道煎粟米餅,就已睇到師傅嘅功力,炸漿好薄,薄到睇唔到,但粒粒粟米都緊緊痴實唔會甩出黎,食落脆口全是新鮮粟米嘅香甜!怕膩更可沾上檸檬柚子醬更開胃!椒鹽紫菜百花卷 $78酥炸腐皮夾層紫菜同樣香脆,再灑上惹味椒鹽,脆卜卜唔會成口油淋淋,亦附上喼汁!桂花炒素翅 $88口感真係好似食緊真翅一樣!用芽菜、雞蛋、西芹、甘荀等炒得夠火喉乾身,份量大碟媲美主食一碟炒米粉!清炒猴頭菇 $98 友人不嗜辣,店員主動話可改用清炒方法!猴頭菇口感食落口感其實都像肉,配勝瓜、木耳、蕃茄,其實都幾好味!奉送糖水 蛋白杏仁茶平時唔好杏仁茶嘅我都覺得真係幾好飲,磨得非常細滑,煮得濃郁,調味又唔太甜! 最後必須要提呢間小店 每天都會派發 #愛心飯盒 不少於100盒 俾有需要嘅街坊及長者 同時店外貼上不少善長仁翁名字捐贈做善事! 良心小店值得支持!
圓善素食都算近地鐵站,一轉出馬頭圍直行數分鐘就到!
黃金粒粒爽 $78
加配檸檬柚子醬
呢個第一次食到,非常驚艷!
椒鹽紫菜百花卷 $78
桂花炒素翅 $88
清炒猴頭菇 $98
友人不嗜辣,店員主動話可改用清炒方法!
奉送糖水
蛋白杏仁茶