2018-06-26
記得第一次食宏已經係幾年前, 佢0個時0岩0岩開左0係佐敦第一間鋪頭, 當時已經對佢D綠茶甜品留下深刻既印象, 而且佢仲未有咁多熟食可以選擇。之後已經係0係The One經過成日都見到好多人排隊, 所以一路都未有機會食佢既熟食。今次朋友剛好約0係黃埔區食飯, 所以就選擇左宏做我地既晚餐。去到唔洗等位, 好快就安排到入坐, 經理仲安排左我地坐較闊落既梳化位。之後經理好有耐性同詳盡咁介紹佢地餐牌上既食物, 佢地有好多食材都係由日本到港的。我地就叫左以下既食物:-日式雞軟骨豚肉炸餃: 餃子炸得好脆但唔會好油, 入面包住好多既雞軟骨同豚肉, 好肉汁得黎又帶點爽口, 一客有5件, 做餐前小食0岩0岩好呀!山芋溫泉蛋撈烏冬麵: 佢哩個冷烏冬叫做海藻烏冬, 係由日本出產既, 而且經理介紹佢仲0係日本拎左好多獎項。一食落口真係好有驚喜, 佢麵質爽口但唔會好硬, 有少少食緊薯粉既感覺但係又唔會好似薯粉咁難咬同好似消化唔切咁。山芋容溫泉蛋加埋佢個冷面汁真係好得意好夾, 而且山芋係一樣好有益既食材, 出面又好少有得食, 所以哩個冷面真係令我留下好深刻印象呀!醬油海藻烏冬麵: 相比之下呢個湯麵就冇咁有特色啦,
我地就叫左以下既食物:-
醬油海藻烏冬麵: 相比之下呢個湯麵就冇咁有特色啦, 為左付合番香港人既口味, 佢出左拉麵湯底去做海藻烏冬, 但就冇咁彈口啦, 不過佢個湯底同埋义燒都做得好唔錯
迷你三彩定食: 分別有沙津; 吞拿魚魚蓉飯; 蒲燒鰻魚飯; 湯海藻烏冬。 3樣野都各有出色之處, 烏冬已經介紹過就唔多講, 鰻魚飯既鰻魚肉厚香滑, 一D魚醒味都冇, 加埋個醬汁好快就食完一碗飯啦。 吞拿魚魚蓉飯, 呢個真係要大讚, 佢既魚蓉好新鮮, 份量亦好多, 啖啖都有好香既 吞拿魚魚油味, 經理仲好細咁教我地點樣配D調味料同埋唔好加咁多以免蓋過食物既鮮味。
宇治抹茶紅豆: 好濃同好香既抹茶咪, 佢並冇加入好多既糖, 反而突出紅豆既香甜, 飲哂成杯都唔會覺得漏呀
黎呢度食一定要留肚食甜品
首先佢每一個餐除左會送一杯錫蘭紅茶之外, 仲會送一個蛋卷, 有3個味道我地每樣試左一件。我本來對綠茶味係最有期望既, 點知食哂三件之後反而Vanila味食最好食, 最香軟, 其次就係芝麻, 再係綠茶。其實綠茶既味道係好好的, 但係件蛋糕有小小實, 所以影響左個口感。
抹茶軟雪糕芭菲: 有綠茶軟雪糕; 糯米丸子; 紅豆; 綠茶凍; 杏仁餅; 焦糖杏片組合而成。每一樣野夾埋黎食係會好有火花架, 佢個雪糕好有奶味, 但又唔會好甜, 反而配埋焦糖杏片帶番出d甜味, 加埋丸子既口感, 真係好特別呀! 大愛
日本草莓班戟: 廚師真係用左好多心機去整, 出黎個樣真係好靚, 令人唔捨得食。 草莓香甜帶少少酸中和一下, 個Pancake整得好好, 好有牛油香咪, 唔會好似出面咁, 好似食左陣風咁, 佢亦都冇整得好甜, 所以配埋雪糕食真係一流!
食哂所有野整體上我地都十分滿意, 環境又坐得舒服, 唔會好多人流, 食物質素又好, 好明顯店主係好有心去經營。而且不得不讚係經理同店內員工既細心服務同笑容, 令我有少少覺得自己去左日本食日本餐呀!
大家如果真係想試宏, 我建議大家一定要去黃埔0個間, 唔洗迫同埋服務水準已經嬴哂!