2017-04-29 191 瀏覽
不潮不花錢今次同fd食呢間私房菜,系一次好特別既體驗,唔系普通食餐飯甘簡單。平時成日聽人講私房菜,硬系覺得系d好高級,冇一千蚊走唔到既餐廳。今次食呢間主打潮州私房菜,價錢絕對比我想象中平民,每個人$320免加一。朋友介紹話食之前要先打黎book枱,講低有d咩唔食,餐廳老闆就會幫你安排餐牌,唔洗自己諗(岩曬我呢d懶人)。餐廳位於尖沙咀住宅大廈入面,我同fd都系第一次上樓食飯,感覺好新奇有趣。上到去,格局都幾似一間屋企,似去人地屋企食飯,我地都勁興奮。因為我地得四個人,所以餐廳安排左我地入細房坐(好似仲有兩間大房,岩聚會)房入面仲有電視!!100%家的感覺!胡椒豬肚湯,激讚!豬肚洗得好乾淨,唔臭。平時出街食豬肚好糾結,一黎好中意食,但街外豬肚冇次系洗得乾淨,食落唔開胃。今次個豬肚真系洗得同屋企整一樣乾淨,食得出師傅既心機。師傅可能怕我地覺得腥,所以落重胡椒,飲落好暖胃,我仲搶左男友個碗黎飲。花雕蛋白蒸鮑魚仔。淨蛋白冇蛋黃,食落夠滑,唔老。鮑魚一樣洗得好乾淨(我呢d有飲食潔癖既人,又要驚污糟,又要出街食,今次終於唔洗驚!!!)蒸蛋好match花雕味,正!酥皮牛腩,而家好少地方可以食到。牛夠嫩
不潮不花錢

房入面仲有電視!!100%家的感覺!

胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯,激讚!
今次個豬肚真系洗得同屋企整一樣乾淨,食得出師傅既心機。
花雕蛋白蒸鮑魚仔。
淨蛋白冇蛋黃,食落夠滑,唔老。
蒸蛋好match花雕味,正!
酥皮牛腩,而家好少地方可以食到。
牛夠嫩滑,外層酥皮夠脆。
入口熱辣辣,師傅仲專登寫左個「潮人」,好搞笑。
荷葉蒜蓉蒸蝦飯,好香!
個飯配埋個甜醬油,仲有陣陣荷葉香滲出黎,我平時唔食飯都忍唔住食多碗。
爆炸蟹,重頭戲!
每次食完間餐廳,我都會揀甘多道餸之中,最有心機既一道,稱之為「餸中機」!
今次既「餸中機」,就系呢道爆炸蟹。
唔知師傅點整(應該系炸?)隻蟹,令隻蟹肉質彈牙,食落新鮮,肉質唔霉又夠入味。
而且隻蟹大大隻夠多肉,啖啖肉!
話梅蝦?(好似係)
酸酸甜甜,幾特別,第一次見咁樣整d蝦。
蝦唔腥,同話梅味都幾夾。
最後點少得個完美既甜品,反沙芋!!
作為半個潮州人,呢個反沙芋真係幾正宗(同我細個係潮州食過既一樣)
外面層砂糖炒得好,夠乾身,脆卜卜既糖包住綿密既芋頭,咬落去有雙重口感。

另外,廚師(兼老闆?)好好人,食完會過來問下對d菜式有咩意見,👍。
胡椒豬肚湯