明明有好多食評想打,但呢間實在勁到可以打尖,今日晏晝食完,我今晚就打!先講訂位經驗,呢度只接受網上訂位,佢話11月29日早上9點開始訂位,我好聽話準時上網訂。不過訂完之後,有多一個朋友話想試,於是我嘗試聯絡佢哋,個電話號碼連續打咗幾日,早午晚各打幾次,都冇人聽,算數今日12月9日準時到達,環境都不錯嘅,有4間用膠砌成嘅愛斯基摩屋,的確幾靚,前面就係幾張普通嘅檯,最近海邊係水吧。聽坐喺屋入面嘅客人講,入面真係幾焗,好在我哋坐出面啫檯面上有一隻雪人裝飾及聖誕頭飾,影吓相都幾過癮嘅。仲有個drinks menu,tea set menu欠奉,要問先有。由於都大風嘅關係,我哋叫咗幾杯水,不過等到個3層架嚟咗都未有水飲,聽waiter同其他客人講,原來啲水未滾最重點係講3層架入面嘅食物,menu寫住有Selection of elegant canapes、patisseries parisiennes de noel、fresh cranberry scones & clotted cream及assortment of premium teas。嚟到,只係一個非常普通嘅3層架,基本上完全冇鹹
聖誕樹曲奇

最重點係講3層架入面嘅食物,menu寫住有Selection of elegant canapes、patisseries parisiennes de noel、fresh cranberry scones & clotted cream及assortment of premium teas。嚟到,只係一個非常普通嘅3層架,基本上完全冇鹹點,99%都係甜品。之後我哋發現一個好變態嘅問題,就係......

呢度嘅tea set係每位計($298/位),我哋3個人,by common sense,每個人都有俾錢,點都係每款食物有3件呀嘛?架上總共有15款食物,total應該有45件啱唔啱?點知只有31件,請問另外14件去咗邊?最奇怪嘅係,每款食物嘅數目係唔平均㗎喎,(以下名稱係我以食得出係乜,就作個咁嘅名俾佢,請勿作準),例如最頂層嘅唔知乜野raspberry tart有2件、咖啡tart得1件、青瓜批得2件、迷你酸瓜批有3件、馬卡窿有4件。點呀?你叫我哋點分?好在我哋熟啫,如果我係同客嚟食,你係咪要我細細件再切開share?

叫個waiter埋嚟問吓咩事,係咪放錯咗,佢夠膽話係咁㗎喎,每款食物嘅數量都唔同㗎,我哋應該俾啱㗎。喂,你一係平均啲,每款食物淨係俾1件,我奈你唔何,但你一啲俾1件,一啲就2件,一啲3件,最抵死係馬卡窿4件,但你total係31件又唔係3嘅倍數喎,係廚師定係個marketing定係執食物出嚟嗰個唔識計數?最後叫咗個應該係經理嚟,佢了解咗之後話會再攞啲食物俾我哋等我哋食飽。佢係攞多咗幾件嚟,不過都係是但拎,最後馬卡窿多1件(total 4件)、迷你酸瓜批多1件(total 4件)、Raspberry scone多1件(total 4件)、拖肥tart多1件(total 4件)、杏仁條多1件(total 4件),咁其實都係分唔勻,究竟佢哋明唔明問題喺邊?係每樣食物一人一件,唔係是但求其!!!!!

我盡力每件食物都介紹一吓
Raspberry tart: 根本唔係tart,面頭係一塊raspberry,下面係cream,最底係甜到飛起但一啲都唔軟熟嘅蛋糕
咖啡tart: 食落點解隻味咁熟?根本就係美心西餅嗰隻咖啡西餅
紅菜頭唔知乜: 最頂層係紅菜頭mousse,下層係橙色唔知乜野,中層係黃色唔知乜野,食落去非常青,唔知自己食緊乜
芝士: 一塊黃色芝士,上面有啲cream,係最好味㗎喇,你話係埋陰功呀,竟然芝士係最好味
紅椒蛋糕:都唔知係乜,有片紅椒,有啲綠色好似薯蓉嘅波,下面都係嗰舊甜到飛起但一啲都唔軟熟嘅蛋糕,你係鹹點定甜點?
迷你酸瓜批: 兩塊唔知係乜嘅野包住一塊酸瓜及唔知乜嘅cream,青到爆,好似5青汁咁嘅味道
馬卡窿: 算係咁,玫瑰味OK,不過好甜
Raspberry scone: Fresh,講笑咩,凍冰冰,有誠意叮熱少少先上好無?不過算係咁,乾乾哋唔甜,但如果有jam會更好
拖肥tart: 正常味道,甜囉
食唔出: 一塊類似拖肥嘅物體,下面又係嗰舊甜到飛起但一啲都唔軟熟嘅蛋糕
杏仁條: 朱古力杏仁,幾好味唔算甜,個tart底OK
聖誕樹曲奇: 賣相不錯,聖誕樹形嘅曲奇,用icing sugar做咗啲鋪雪效果,底層係扮泥嘅朱古力碎,冇乜特別,咁都唔好食嘅話真係......
assortment of premium teas
Afternoon tea set
聖誕樹曲奇

真係一路食一路想鬧人,menu上寫selection乜乜乜,即係唔知乜,係我唔識英文,唔知你嗰堆英文字噏乜,但其實上菜時可以介紹吓啲食物係乜㗎。我哋3個都係非常為食嘅人,從來食野都唔會食剩,亦都唔會食到唔想食,但對唔住,今次真係中伏中到想喊,食到唔想食,亦都食剩野

到揀茶時間,有Earl grey、English breakfast tea、Peppermint、熱朱古力、咖啡,我哋3個都係要Earl grey,送上熱茶嘅時候我哋都呆咗。其實去啲好普通嘅地方食afternoon tea set,都係pot of tea咁上㗎啦?呢度竟然係喺水吧用茶包沖,再分別倒入3隻杯入面,唔係一pot,仲無得refill,哈!
Afternoon tea set

從來都覺得無貴嘅食物,只有值與唔值!但呢個afternoon tea set真係超級不知所謂,其實以呢度嘅環境及格局,你收$500一位的話,只要啲食物係用心做有心思,都一定大把人嚟食。但而家咁樣,真係齋食景㗎咋喎!而個景係咪特別靚呢?背後一堆豪宅,前面180度海景囉。就算個景係超靚,都要有美食嘅襯托囉,而家咁樣只係不倫不類,荒謬!
2017-12-09
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節