2020-08-11 1724 瀏覽
尖沙咀近柯士甸道到處逛,看看有什麼東西吃(見到大量明星合照貼門口)就不經意走進試試#北京水餃#這間是新舖,舊舖聽說有廿年了,店內姨姨即埸現包水餃,一大盤醃好的餡料,純熟的手藝,絕對唔會係交貨返嚟。店內面積不算大, 但乾淨企理, 須沒什麼京城裝修設計,但街坊小店來說還算舒適。係唔係北京口味,我唔係好肯定,不過炸醬、雪菜加清新嘅青瓜絲嘅撈麵,炎夏的而且確不錯之選。😋 羊肉香味與騷味,配搭剛好( 怕羊騷味可以免試) 可惜唔知會唔會好心做壞事,上枱前預先剪開四份, 餡餅內的羊肉汁只剩餘少許,只可嚐到一點點。 但上枱時外皮還脆,新鮮煎好熱辣辣! 一熱真係可以遮三醜😅 獨特的豆沙鍋餅, 不像上海菜的方形扁扁脆口,反而像羊肉酥餅一樣脹卜卜, 甜度適中, 香味一般。但皮好厚,一份飽肚的甜品🤣其實仲叫咗個白菜豬肉水餃, 可能太肚餓食完先記得無影相🙏🏼, 不過放心佢真係實而不華,賣相平平無奇,但係食落有幾有北京口味😋😜唔錯唔錯,真係水餃招牌貨。PS. 用餐時聽到老闆與夥記交談,使用純正的🇨🇳北京普通話,所以正宗北京口味無庸置疑,但菜牌內包含了一些上海菜,會令到專一獨特性有所改變,但多元化會提高
#北京水餃#

這間是新舖,舊舖聽說有廿年了,

羊肉大蔥餡餅

豆沙鍋餅

PS. 用餐時聽到老闆與夥記交談,使用純正的🇨🇳北京普通話,所以正宗北京口味無庸置疑,但菜牌內包含了一些上海菜,會令到專一獨特性有所改變,但多元化會提高, 一把刀真係冇兩邊利。🔪
北京水餃皮比較厚,畢竟北京人只吃水餃不吃飯,我在北京工作的時候,好多同事一個人就可以食兩三打。 至於鍾唔鍾意厚皮嘅朋友,就悉隨專便啦!😉
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 16
食物味道=(滿分20) 14