餐廳: 稻香 (藍天海岸)
資訊:

2022-06-26 1975 瀏覽
稻香廣告: '每日空運抵港' 松葉蟹$138/斤,好吸引,即帶同兩老去食蟹。我地想揾一隻大的松葉蟹,女部長話今日嘅蟹都係2斤半,來貨時已磅過。不讓我們在水缸再揀,廚房會揀的,因為隻隻都一樣。又因程序在廚房進行,不能讓我親眼看見秤蟹及蟹的重量!咁都要睇吓自己隻蟹個真身啩!在我堅持下,才用車仔放咗一隻話係2斤半的蟹比我哋睇,但好明顯鉗同爪已張開不動,口眼亦冇反應。女部長話松葉蟹不太動,是正常的。我要求要另一隻,佢不情願地換來的都是極慢爪,還斷了一只尾指的。仲話要就要,隻隻差不多,就走開了。為免兩老難堪,不再爭持,還是接受了。但呢個時候女部長就同落單同事話,呢隻有2斤9兩,所以要加2兩。吓!我問如何目測這蟹重多2両? 我心算計出2斤9兩相等於兩斤半多一兩,何來計出要加2兩?有詐騙之嫌!質詢下佢改話加1両,隨口亂講好離譜!但問題仲未完,松葉蟹蒸熟上枱,咦!隻蟹唔同咗!呢隻尾爪兩邊都無斷。又再查詢,今次一個姓趙女店長出來處理,佢話唔會攪錯,仲攞另一枱隻松葉蟹比我哋睇(認出是第一隻死蟹,因為個殼有D特徵)。我同姓趙女店長講述之前發生嘅事,佢承認要加2両是不對,會更正,但堅持蟹是不會攪錯,要信他們。
又再查詢,今次一個姓趙女店長出來處理,佢話唔會攪錯,仲攞另一枱隻松葉蟹比我哋睇(認出是第一隻死蟹,因為個殼有D特徵)。我同姓趙女店長講述之前發生嘅事,佢承認要加2両是不對,會更正,但堅持蟹是不會攪錯,要信他們。為免兩老失望,或比稻香一個機會,或証明自己的判斷,要了吃了。不出所料,不新鮮的肉質大家可以想像,不用多說了!!
其實稻香松葉蟹, 根本沒有兩斤半重, 但是他們卻每隻都作二兩斤半計算。 計算起來,一隻要$345。一點也不便宜!不足秤,不新鮮,被換蟹!手法低劣!
以廉價推銷質素極差或已死的蟹。好好一間上巿公司集團,搞到如此不堪,令人失望,街坊客必流失。我亦不會再幫襯。
2022-06-25