2017-02-13
平時唔多過上環西環的我,難得今日放平日假期,見嘉年華差唔多完,又做梗優惠,下午就同米仔去玩,贏左幾隻公仔,夜晚約左幾個好友就去西環食扒。。。蟹肉南瓜湯濃濃的南瓜湯,既香甜又滑溜,還有手拆蟹肉,增加了湯中的口感!好友仲話我果碗好多蟹肉添唷! (賺左!)軟殼蟹金柚沙律新鮮的沙律菜,脆卜卜,沙律醬酸酸甜甜,很開胃!軟殼蟹香脆又可口,與沙律十分合拍!可謂一拍即合!炭燒加拿大帶子一碟六粒的帶子,粒粒都大大粒,帶子肉厚厚的,食落有口感,且帶鮮甜味!炭燒美國斧頭扒 (55-60oz)斧頭扒,一件斧頭扒絶對係要多人分享才可以點,今日我地一行四人,一件斧頭扒應該可以KO到!見住隔離枱食得甘開心,我地又點返一份,齊齊開心吓!聽說一隻牛,只可以切出9至10塊足磅的斧頭扒,外形似把斧頭的牛扒,是牛後髀上最大的一條肋骨扒。上枱喇!果然係絕不欺場!見住枝牛骨,真係好想拎住佢嚟影相,又想好似食雞脾甘拿住食,不過有失儀態,當然我唔做啦!成吋厚的斧頭扒,一切落去,肉汁隨住流出,見到白色油脂層的同時見到鮮嫩粉紅的肉色,肉質與脂肪比例適中,口感鮮嫩多汁又富肉香,雖然係厚身,但口感鬆軟,牛肉味好濃郁,帶油香,成塊牛扒燒得更平
好友仲話我果碗好多蟹肉添唷! (賺左!)
新鮮的沙律菜,脆卜卜,沙律醬酸酸甜甜,很開胃!
軟殼蟹香脆又可口,與沙律十分合拍!可謂一拍即合!
聽說一隻牛,只可以切出9至10塊足磅的斧頭扒,外形似把斧頭的牛扒,是牛後髀上最大的一條肋骨扒。 上枱喇!果然係絕不欺場!見住枝牛骨,真係好想拎住佢嚟影相,又想好似食雞脾甘拿住食,不過有失儀態,當然我唔做啦! 成吋厚的斧頭扒,一切落去,肉汁隨住流出,見到白色油脂層的同時見到鮮嫩粉紅的肉色,肉質與脂肪比例適中,口感鮮嫩多汁又富肉香,雖然係厚身,但口感鬆軟,牛肉味好濃郁,帶油香,成塊牛扒燒得更平均!正!
味道甜香醇厚的芒果,好清新,又有粒粒芒果,增加口感,陪伴著我整個晚上!
鐵板上有朱古力布朗尼、雲尼拿雪糕、士多啤梨脆條,以為已完結,原來還有濃濃的朱古力醬,店員幫忙把朱古力醬倒在鐵板上,哇~~ 哇~~~
滑溜的朱古力加上布朗尼,冷暖交流,誰能抵擋?