2018-01-28 891 瀏覽
好耐冇食過煲仔飯,近排凍番,就同屋企人去廟街食,取下暖。見四季排長龍,所以轉戰興記,貪佢舖位大,可以快d有位坐,果不其然,15分鐘左右就有得坐裏面有個姨姨好好人,好快就同我地落好單。蒜茸蒸聖子 ($75)朋友話呢個好食,所以一坐低就order左。好香既蒜茸味,見到上面既蒜份量都好多,但係作為一個粉絲FANS 就略厭唔夠喉。聖子量都多,但就細隻d,而且有d腥,可能我地唔好彩?脆皮炸大腸 ($75)口感同味道一般,唔係特別脆,但係個甜辣醬幾正,加分!椒鹽九肚魚 ($65)九肚魚不太新鮮,而且份量細,但脆漿不會太厚。有一個黑醋,幾開胃,本人就食唔到,但姐姐就話有少少苦味。金銀蛋莧菜 ($60)金銀蛋 = 雞蛋 + 咸蛋比例剛好,可以每匙都吃得到兩種蛋,莧菜很新鮮,很甜,湯汁也可以喝,不會很咸。蝦醬炒通菜 (忘記價錢了:( )如果是喜歡蝦醬的朋友,一定要點。蝦醬味很出很香,每吃一口,整個口腔都食蝦鮮味連我爸爸那皇帝口都大讚。煎蠔餅 (大:$80  細:$40 )我地叫左大份既。 蠔餅足份,岩岩好阿八個人食。而且入而既蠔粒都幾大下,唔會腥,幾鮮。記住 一定要加佢地既辣醬一齊食。椒鹽茄子 其實本身
好耐冇食過煲仔飯,近排凍番,就同屋企人去廟街食,取下暖。

裏面有個姨姨好好人,好快就同我地落好單。

蒜茸蒸聖子 ($75)
蒜茸蒸聖子

朋友話呢個好食,所以一坐低就order左。
聖子量都多,但就細隻d,而且有d腥,可能我地唔好彩?

脆皮炸大腸 ($75)
脆皮炸大腸

口感同味道一般,唔係特別脆,但係個甜辣醬幾正,加分!

椒鹽九肚魚 ($65)
椒鹽九肚魚

九肚魚不太新鮮,而且份量細,但脆漿不會太厚。
有一個黑醋,幾開胃,本人就食唔到,但姐姐就話有少少苦味。

金銀蛋莧菜 ($60)
金銀蛋莧菜
金銀蛋 = 雞蛋 + 咸蛋
比例剛好,可以每匙都吃得到兩種蛋,
莧菜很新鮮,很甜,湯汁也可以喝,不會很咸。

蝦醬炒通菜 (忘記價錢了:( )
蝦醬炒通菜
如果是喜歡蝦醬的朋友,一定要點。
蝦醬味很出很香,每吃一口,整個口腔都食蝦鮮味

連我爸爸那皇帝口都大讚。

煎蠔餅 (大:$80  細:$40 )
煎蠔餅
我地叫左大份既。
蠔餅足份,岩岩好阿八個人食。
而且入而既蠔粒都幾大下,唔會腥,幾鮮。
記住 一定要加佢地既辣醬一齊食。

椒鹽茄子
其實本身係叫避風塘炒茄子,但係見佢咁忙就廢事要重整。
出乎意料既夾,同九肚魚個個一樣,脆漿厚度適中,加上茄子本身多水同味清,所以椒鹽既咸味平衡左。
份量頗大,如果三四個人食岩岩好。

豬軟骨煲仔飯 ($65)
豬軟骨煲仔飯
第一次食,不過不失,豬軟骨有D痴牙,不會再叫。

雞煲仔飯($65)
田雞煲仔飯
田雞真係好滑!好滑!好滑!連骨都吞埋,一流!

腊味排骨煲仔飯($45)
腊味排骨煲仔飯
好多排骨,腊腸一條,豉油落多D會好食D。
提示: 腊腸咬開會好多油同個腸衣會好UN,食個陣要小心整到件衫

白鱔煲仔飯($70)
白鱔煲仔飯
物有所值!白鱔夠鮮、夠滑,而且豉椒同薑蔥味好香,又唔會搶曬鱔味,一流!
雖然費少少,但係必食! 鱔味仲會落埋D飯到,咁多個菜我最鐘意既

之後仲叫左幾枝羅漢果水,$10 細細枝,同細枝裝礦泉水大小差唔多,味道清甜,同媽媽平時煲既差唔多。

總體黎講,小菜質素幾好,煲仔飯偏濕身,重口味既建議落多D 佢自家製豉油,飯焦幾多。

八個大人一個小朋友最後食左 $800,大家都飽。
題外話/補充資料: 因為舖頭唔係十分大,所以大家都坐得唔係好舒服,當然,大家都係食個感覺。 如果係多小朋友既又一大班人就真係要小心啦。 同幾多人食,所以要早D排隊!
蒜茸蒸聖子
金銀蛋莧菜
蝦醬炒通菜
煎蠔餅
田雞煲仔飯
白鱔煲仔飯
  • 白鱔煲仔飯,椒鹽茄子,蝦醬通菜,田雞煲仔飯,煎蠔餅