2018-12-17 712 瀏覽
好少會嚟將軍澳區,如果唔係因為要去探朋友,都唔會出現。百年難得一到,一於試下呢間好出名嘅中菜廳啦!門面非常亮麗,而且一睇就知好有中國特色及氣派。環境都十分寬闊,有大落地玻璃,同時亦有四人雅座,坐得舒舒服服。點了餐前小食-黃金燻蛋。望落好似溏心蛋,但食落嘅味道並不是,表面的是咸咸的,有少少似胡椒粉,而蛋是燻過的,所以不完全流心,但也不時熟蛋,味道很易入口,雞蛋控的一定喜歡。第二碟係蟹粉小籠包。一籠有五個都幾足夠二人食,而且小籠包非常多汁,同埋都好大舊,肉質亦十分鮮味,絕對係鎮店之選。賽螃蟹唔係每間中菜廳做得出色,但呢間竟然真係有好多蟹肉係入面,而且味道好足,唔會淡而無味。蛋餅平時係會覺得好蝕底,因為好似好簡單,但呢度絕對係抵食,超大隻鮮蝦,配搭菜,加埋煎得好香口的質感,拌飯一流!最後點了一份瑤柱蛋白炒飯。唔洗搵都睇到多瑤柱,而且仲有好多料添,真係好抵食!

門面非常亮麗,而且一睇就知好有中國特色及氣派。