2015-12-18
「香港地小人多」對大部份人黎講一D都唔會陌生。喺地產霸權、地價貴到驚人情況之下,香港不知不覺「發明」左好多新產物,好似乜野「限時九十分鐘交枱」既concept喺外國人眼中簡直係不可思議!所謂一分錢一分貨,有時候為左想坐得耐D、坐得舒服D,唔想同隔離枱既陌生人只係相隔一條小小既空隙,但代價往往就係要付出天價去食一D嚴重overprice既食物!除左「食得招積」之外,出名精打細算既香港人亦都唔係羊牯,就算afford得到但往往都好着重「性價比」,好似位於尖沙咀既九龍Shangri-La就係一個好例子。一開始我以為呢間位於五星級酒店閣樓既餐廳一定貴到乜咁,但原來價錢比我想像中合理得多,所以決定喺慶祝紀念日呢個咁特別既日子去試一試是龍定是蟲!Raw Sicilian red prawns, avocado, green apple and yogurt sauce ($280)︰由牛油果打造而成既「表皮」,包裹著由紅蝦、青蘋果以及乳酪汁一齊攪拌而成既餡料。可能因為用左水果同奶類制品撈埋一齊,呢個好似日本壽司既卷物整體感覺「酸味味」咁,十分開胃醒神,非常適合果D鍾意喺main course前食一
除左「食得招積」之外,出名精打細算既香港人亦都唔係羊牯,就算afford得到但往往都好着重「性價比」,好似位於尖沙咀既九龍Shangri-La就係一個好例子。一開始我以為呢間位於五星級酒店閣樓既餐廳一定貴到乜咁,但原來價錢比我想像中合理得多,所以決定喺慶祝紀念日呢個咁特別既日子去試一試是龍定是蟲! Raw Sicilian red prawns, avocado, green apple and yogurt sauce ($280)︰由牛油果打造而成既「表皮」,包裹著由紅蝦、青蘋果以及乳酪汁一齊攪拌而成既餡料。可能因為用左水果同奶類制品撈埋一齊,呢個好似日本 壽司既卷物整體感覺「酸味味」咁,十分開胃醒神,非常適合果D鍾意喺main course前食一D無咁濃味既食物既朋友!
另外,值得一提既係食物溫度控制得非常之好,廚師喺計算食物上枱時既溫度時必定非常仔細,所以即使海鮮吸收左麵既熱力之後佢地仍然係熱辣辣,抵讚!
另一方面,碟既底部亦都放左幾滴espresso同埋少少mustard,所以鍾意食濃味食物既朋友都唔需要擔心。除此之外,鵝肝既取材令到佢非常香口,只可惜「強敵當前」,相對咁特別既豬柳令佢感覺相對平淡!
呢個tiramisu一D「意大利芝士餅」既影子都冇。鋪滿朱古力粉既cream下面放左一塊深黑色、帶點espresso味道既啫喱,旁邊亦放左tiramisu味既自家製雪糕。雖然,呢個tiramisu同平時食開既感覺非常唔同,但細看之下原來平時tiramisu所需要既所有材料呢度全部都齊晒,非常有特色絕對係必試之選!