2018-12-22 42 瀏覽
今日去藍地行完山,行過路過,我無錯過,入左呢間豆町日本料理,我係一個專業既吃貨,上至山珍海味,下至喊魚青菜,我都有深究拒既優點,而且,徐左飯,我吳會容許自己一個星期內有食過重覆既食物,今日同大家介紹下幾款簡單既日式料理,土佐豆腐日本好地道既街頭小食,造法簡單,但好考師傅經驗,外脆內軟,合格,主要睇醬汁。脆骨餃普通到有得買來叮既野,吳知係拎貨定自己整啦,係好味既,都係好睇個汁。西京燒銀雪魚睇到$98咁平既,出邊都一定係三位數既野,成本好高既魚,有買開知價既人都會即刻懷疑係咪用比目魚來充,照點,又真係銀雪魚來,不過就係改得細塊d,但合理,無賺幾多錢,好味。最後,壽司鹽燒帶子,燒得岩岩好,面個層熟就夠,入邊要生既先好食,火炙左口裙邊,呢個我認為一定要點火炙的,燒過後油分會滲出來,肉滑口感好,赤海蝦壽司,呢個應該係多數人既必點壽司,我認為全生先食到赤蝦既鮮味,但有個蒜香牛油燒赤蝦,係第二到試過,又係另一種風味,都係非常正的,下次會來試呢樣

2018-12-21
15 分鐘 (堂食)
  • 西京燒銀雪魚